China e pusă în „zona roşie” – Climatul de afaceri este din ce în ce mai dur şi mai nesigur (grup de afaceri european)

Incertitudinile şi "reglementările draconice" au sporit semnificativ riscurile pentru afacerile străine în China, se arată într-un raport publicat miercuri de Camera de Comerţ a Uniunii Europene din China, transmite AP.
AGERPRES - mie, 20 mart. 2024, 11:13
China e pusă în

Instituţia cere liderilor chinezi să facă pentru mai mult pentru a răspunde îngrijorărilor care „au crescut exponenţial” în ultimii ani, scrie Agerpres.

„Acest raport vine într-un moment în care mediul global de afaceri devine din ce în ce mai politizat, iar companiile trebuie să ia decizii extrem de dificile privind modul în care, sau, în unele cazuri, dacă pot continua să se implice pe piaţa chineză”, susţine grupul de afaceri european.

Studiul, realizat de Camera de Comerţ a Uniunii Europene din China şi firma de consultanţă China Macro Group, reiterează temerile firmelor din Europa şi America care operează în statul asiatic. Anul trecut, investiţiile străine în China au scăzut cu 8%, deoarece companiile şi-au recalibrat angajamentele din a doua economie mondială.

Schimbarea mediului de afaceri din China reflectă parţial deciziile autorităţilor de la Beijing de a minimaliza riscurile provocate de fricţiunile comerciale şi dependenţa de importurile de materii prime cheie sau de produse industriale. Acesta este mai ales cazul fricţiunilor comerciale cu Washingtonul şi discuţiile despre „decuplarea” lanţurilor de aprovizionare din China, după perturbările din pandemie, se arată în raport.

China caută să dea asigurări că are deschidere faţă de investiţiile şi companiile străine. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing a declarat că ţara lucrează pentru a asigura acces integral la unităţile de producţie eliminând barierele comerciale rămase.

Dar inspecţiile la afacerile străine din China, reglementările neclare privind legile secretelor de stat şi înăsprirea reglementărilor privind prelucrarea datelor au generat nelinişti în rândul oamenilor de afaceri străini prezenţi în China.

„Numărul şi severitatea riscurilor cu care se confruntă companiile au crescut semnificativ în ultimii ani”, a declarat Jens Eskelund, preşedintele Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din China. În privinţa securităţii cibernetice, Eskelund a apreciat: „vedem câteva noi reglementări draconice publicate în China”.

În acelaşi timp, Beijing nu a rezolvat multe din problemele reclamate de firmele străine, inclusiv accesul la contracte de achiziţii guvernamentale, care sunt vitale ţinând cont de rolul imens în economie al companiilor deţinute de stat.

La rândul său, China este nemulţumită de investigaţia Uniunii Europene privind subvenţiile acordate producătorilor chinezi de vehicule electrice (EV).

Te-ar mai putea interesa și
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata va primi o creştere salarială, începând cu 1 ianuarie 2025,......
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...