China îl consideră pe Biden „iresponsabil” pentru că l-a numit din nou pe Xi ”dictator”

China a criticat joi cuvintele preşedintelui american Joe Biden, care l-a numit din nou "dictator" pe şeful statului chinez Xi Jinping, la scurt timp după întâlnirea lor bilaterală de la San Francisco, transmite EFE.
AGERPRES - joi, 16 nov. 2023, 11:47
China îl consideră pe Biden

„Această afirmaţie este extrem de eronată şi constituie un act politic iresponsabil. China se opune ferm acesteia”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, într-o conferinţă de presă.

Biden a reiterat miercuri că omologul său din China este un „dictator” în timpul unei conferinţe de presă susţinută după ce s-a întâlnit cu el timp de mai bine de patru ore într-un conac cunoscut sub numele de „Filoli”, la aproximativ 40 de kilometri de centrul oraşului San Francisco şi în marginea summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC).

„Trebuie remarcat că întotdeauna există oameni cu motive ascunse care încearcă să instige şi să submineze relaţiile dintre China şi Statele Unite”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Mao, „acei oameni sunt foarte conştienţi de cine încearcă să provoace relaţiile dintre China şi Statele Unite” şi a subliniat că sub acest aspect „nu vor reuşi”.

Biden i-a răspuns unui jurnalist care l-a întrebat pe preşedintele american dacă îl mai consideră pe Xi un „dictator”, la care liderul american a răspuns: „Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”.

Preşedintele american l-a numit pentru prima dată pe Xi „dictator” la o strângere de fonduri care a avut loc în iunie pentru campania sa de realegere pentru scrutinul din 2024, declaraţie care a provocat o mare nemulţumire în China.

La un alt eveniment de strângere de fonduri de marţi la San Francisco şi în ajunul întâlnirii mult aşteptate, preşedintele SUA a declarat că RP China are „probleme reale”, fără a preciza exact ce a vrut să spună.

Este de aşteptat ca cei doi lideri să se întâlnească din nou săptămâna aceasta în cadrul segmentului la nivel înalt al summitului APEC, care va dura până vineri la San Francisco şi la care vor fi prezenţi şi preşedinţii Mexicului, Chile, Columbiei şi Vietnamului, precum şi prim-miniştrii Canadei, Australiei şi Japoniei, printre alţii.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...