China intenţionează să joace un „rol de mediator” în criza din Niger – ambasador

Guvernul chinez intenţionează să joace un "rol de mediator" în criza politică din Niger, a declarat ambasadorul Chinei în această ţară, Jiang Feng, într-un interviu la postul naţional de televiziune, notează AFP.
AGERPRES - mar, 05 sept. 2023, 09:44
China intenţionează să joace un

„Guvernul chinez intenţionează să joace un rol de bune oficii, de mediator, în respectul total al ţărilor din regiune pentru a găsi o soluţie politică la această criză din Niger”, a declarat ambasadorul în acest interviu, după o întâlnire cu premierul Ali Mahaman Lamine Zeine, numit de militarii care au preluat puterea.

„China urmăreşte întotdeauna principiul neamestecului în afacerile interne ale altor ţări” şi încurajează ţările africane „să-şi rezolve problemele în mod african”, a adăugat Jiang Feng.

China este un partener economic important al Nigerului, în principal în sectorul energetic.

Cele două ţări construiesc în special o conductă de 2.000 de kilometri, cea mai lungă din Africa, destinată exportului de ţiţei din câmpurile Agadem (sud-estul Nigerului) către portul Seme din Benin.

Zăcămintele de la Agadem sunt exploatate de grupul petrolier China National Petroleum Corporation (CNPC), care a construit şi o rafinărie la Zinder, în sudul Nigerului, cu o capacitate de 20.000 de barili pe zi şi în care compania chineză deţine majoritatea capitalului.

Companii chineze desfăşoară şi lucrări de construcţie a barajului Kandadji de pe fluviul Niger, un proiect faraonic în valoare de 740 de miliarde de franci CFA (1,1 miliarde de euro) situat în vestul îndepărtat al ţării, care ar trebui să genereze anual 629 GWh pentru a permite Nigerului să elibereze din dependenţa sa energetică de Nigeria vecină.

În urma loviturii de stat, Nigeria şi-a întrerupt furnizarea de energie electrică către Niger, în conformitate cu sancţiunile impuse de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS).

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...