China investighează cel puţin patru multinaţionale farmaceutice, extinzând ancheta în cazul GSK

China investighează cel puţin patru companii farmaceutice multinaţionale, extinzând ancheta în cazul GlaxoSmithKline (GSK), potrivit unui avocat din Hong Kong a cărui firmă acordă consultanţă companiilor în privinţa combaterii corupţiei transfrontaliere, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 16 iul. 2013, 18:26
China investighează cel puţin patru multinaţionale farmaceutice, extinzând ancheta în cazul GSK

Investigaţia arată atenţia sporită acordată de autorităţile chineze anchetelor referitoare la corupţia din industria farmaceutică, China, cea mai populată ţară a lumii, fiind confruntată cu creşterea preţurilor medicamentelor.

Producătorii de medicamente sunt anchetaţi de autorităţile de reglementare locale, iar rezultatele ar putea atrage noi întrebări din partea oficialilor de la Beijing şi analizate de guvernul SUA, potrivit legii practicilor de corupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act).

„Avem cunoştină de patru companii farmaceutice care sunt investigate de autorităţi locale anti-corupţie”, a declarat Wendy Wysong, şef de departament la firma de avocatură Cliffors Chanse. Ea a refuzat să precizeze numele companiilor.

Autorităţile chineze au anunţat luni că GSK s-a folosit pentru a da mită de agenţii de turism, că lideri ai companiei au beneficiat de favoruri sexuale, iar alţi producători de medicamente au transferat bani agenţiilor.

„Dacă aceste companii sunt şi ele implicate în tranzacţii ilegale, puteţi merge să le întrebaţi. Desigur că nu vor răspunde, dar îi puteţi întreba: Dormiţi bine noaptea?”, a declarat Gao Feng, director al departamentului de investigare a infracţiunilor economice în Ministerul pentru Securitate Publică.

Gao nu a menţionat care sunt celelalte companii legate financiar de agenţiile de turism, într-o conferinţă de presă susţinută luni.

Comentariile sale sunt neobişnuite, având în vedere că poliţia chineză nu face comentarii publice către presa străină în legătură cu investigaţiile în curs.

Cazul GSK, a spus el, include mită plătită unor oficiali guvernamentali, asociaţii medicale, spitalelor şi medicilor.

China, piaţa farmaceutică cu cel mai rapid ritm de dezvoltare la nivel mondial, a devenit o ţintă importantă pentru industria de profil.

Veniturile GSK în China au crescut cu 17% anul trecut, la 759 milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari), iar vânzările AstraZeneca au avansat cu 20%, la 1,5 miliarde de dolari.

Grupurile Pfizer şi Merck, cei mai mari producători americani de medicamente, au împreună circa 14.000 de angajaţi în China.

AstraZeneca, Pfizer şi Merck nu au fost identificate de autorităţile chineze ca ţinte ale investigaţiei.

GSK şi-a exprimat într-un comunicat „îngrijorarea profundă şi dezamăgirea” şi a anunţat că nu va mai colabora cu agenţiile menţionate în investigaţie.

GSK se numără printre mai mulţi producători de medicamente care au fost contactaţi deja de autorităţile americane într-o investigaţie la nivelul industriei farmaceutice privind încălcarea legii anti-corupţie. Ancheta referitoare la GSK, începută în 2010, se referă la practici în ţări printre care şi China, potrivit raportului anual al grupului pe 2012.

AstraZeneca a precizat în raportul anual din 2012 că investighează informaţii privind comportamentul incorect în ţări precum China. Compania a precizat că a primit întrebări din partea autorităţilor ameriane referitoare, printre altele, la practicile de vânzări, controalele interne, anumiţi distribuitori şi interacţiunea cu furnizori de servicii de sănătate şi alţi oficiali guvernamentali din mai multe ţări.

În China, preşedintele Xi Jinping s-a angajat să combată corupţia, de când a devenit preşedinte al Partidului Comunist, în noiembrie anul trecut.

Anca Dumitrescu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor efectuate în vederea sprijinirii persoanelor refugiate, bugetul din......
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...
După 41, tramvaiele Imperio intră pe linia 25. Trebuie extinse peroanele a două stații de pe Viilor – viceprimar
După 41, tramvaiele Imperio intră pe linia 25. Trebuie extinse peroanele a două stații de pe Viilor – viceprimar
Următoarele tramvaie Imperio vor intra pe linia 25, după ce primele 20 au fost introduse pe linia 41, a reiterat vineri ...
Washingtonul și Manila vor să reînceapă să patruleze în comun în Marea Chinei de Sud
Washingtonul și Manila vor să reînceapă să patruleze în comun în Marea Chinei de Sud
Statele Unite şi Filipine au decis să relanseze patrulele comune în Marea Chinei de Sud pentru a contracara ascensiunea ...