China liberalizează parțial piața energiei electrice pentru firmele care produc energie pe bază de cărbune

Autorităţile chineze au anunţat marţi că vor permite termocentralelor pe bază de cărbune să perceapă de la unii clienţi preţuri stabilite pe piaţă la energia electrică, în condiţiile în care agravarea crizei energetice a determinat autorităţile chineze să întreprindă cea mai amplă reformă a sectorului energiei din ultimele decenii, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 12 oct. 2021, 17:01
China liberalizează parțial piața energiei electrice pentru firmele care produc energie pe bază de cărbune

Ca răspuns la problemele în aprovizionarea cu energie electrică, Guvernul de la Beijing a adoptat mai multe măsuri pentru a majora producţia de cărbune şi a gestiona cererea de electricitate a marilor consumatori industriali.

Pentru a ajuta producătorii de electricitate să transfere costul ridicat al cărbunelui, Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, a anunţat că toată energia electrică produsă în termocentralele pe bază de cărbune va fi tranzacţionată pe piaţă „într-un mod ordonat”, începând cu data de 15 octombrie. De asemenea, NDRC a comunicat tuturor utilizatorilor industriali să cumpere electricitate direct de pe piaţă „în cel mai scurt timp posibil”.

Direcţionarea tuturor utilizatorilor comerciali şi industriali spre bursele de energie precum şi lăsarea preţurilor să fie stabilite de piaţă ar urma să îi încurajeze pe acei producători de electricitate care acum lucrează în pierdere să majoreze producţia.

Potrivit lui Peng Shaozong, un oficial din cadrul NDRC, această reformă este „destinată să reflecte cererea şi consumul de electricitate şi, într-o anumită măsură, să reducă dificultăţile operaţionale ale producătorilor de electricitate şi să încurajeze centralele să majoreze oferta de energie”.

„Relaxarea modului de stabilire a preţurilor la energia electrică generată în termocentrale este o veste bună pentru creşterea economică deoarece va diminua întreruperile în aprovizionarea cu electricitate”, spune Frederic Neumann, analist la HSBC. „Totuşi, aceasta va pune noi presiuni asupra preţurilor deoarece acum producătorii de energie pot transfera costurile mai mari cu imputurile pe seama clienţilor lor comerciali şi industriali”, a adăugat Frederic Neumann.

Aproximativ 44% dintre firmele industriale şi comerciale din China sunt active pe bursele de energie, cumpărând electricitate pe bursele din oraşe precum Beijing şi Guangzhou, în timp ce alte firme cumpără electricitate la preţuri fixe direct de la operatorii de reţea controlaţi de stat.

NDRC a subliniat că utilizatorii agricoli şi clienţii rezidenţiali vor continua să plătească preţuri fixe, care deseori sunt mult prea mici pentru a acoperi costurile companiilor de utilităţi.

Peng Shaozong a subliniat că, deşi reforma ar putea duce la majorarea preţurilor producătorilor, nu va avea un impact asupra preţurilor consumatorilor. Cu toate acestea, analiştii şi economişti au avertizat că există riscuri inflaţioniste pentru a doua mare economie a lumii.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
IBM lansează peste 170 de parteneriate, inclusiv în România, pentru a îmbunătăți competențele digitale a 30 de milioane de oameni
IBM lansează peste 170 de parteneriate, inclusiv în România, pentru a îmbunătăți competențele digitale a 30 de milioane ...
IBM a anunțat astăzi un angajament fără precedent de a oferi, până în 2030, pentru 30 de milioane de oameni de toate ...
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Creşterea preţurilor în Europa de Est a provocat un dezacord între băncile centrale care au lansat majorări ale dobânzilor ...
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia a anunţat luni suspendarea misiunii sale de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ...