China liberalizează parțial piața energiei electrice pentru firmele care produc energie pe bază de cărbune

12 10. 2021
Termocentrala China

Ca răspuns la problemele în aprovizionarea cu energie electrică, Guvernul de la Beijing a adoptat mai multe măsuri pentru a majora producţia de cărbune şi a gestiona cererea de electricitate a marilor consumatori industriali.

Pentru a ajuta producătorii de electricitate să transfere costul ridicat al cărbunelui, Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, a anunţat că toată energia electrică produsă în termocentralele pe bază de cărbune va fi tranzacţionată pe piaţă „într-un mod ordonat”, începând cu data de 15 octombrie. De asemenea, NDRC a comunicat tuturor utilizatorilor industriali să cumpere electricitate direct de pe piaţă „în cel mai scurt timp posibil”.

Direcţionarea tuturor utilizatorilor comerciali şi industriali spre bursele de energie precum şi lăsarea preţurilor să fie stabilite de piaţă ar urma să îi încurajeze pe acei producători de electricitate care acum lucrează în pierdere să majoreze producţia.

Potrivit lui Peng Shaozong, un oficial din cadrul NDRC, această reformă este „destinată să reflecte cererea şi consumul de electricitate şi, într-o anumită măsură, să reducă dificultăţile operaţionale ale producătorilor de electricitate şi să încurajeze centralele să majoreze oferta de energie”.

„Relaxarea modului de stabilire a preţurilor la energia electrică generată în termocentrale este o veste bună pentru creşterea economică deoarece va diminua întreruperile în aprovizionarea cu electricitate”, spune Frederic Neumann, analist la HSBC. „Totuşi, aceasta va pune noi presiuni asupra preţurilor deoarece acum producătorii de energie pot transfera costurile mai mari cu imputurile pe seama clienţilor lor comerciali şi industriali”, a adăugat Frederic Neumann.

Aproximativ 44% dintre firmele industriale şi comerciale din China sunt active pe bursele de energie, cumpărând electricitate pe bursele din oraşe precum Beijing şi Guangzhou, în timp ce alte firme cumpără electricitate la preţuri fixe direct de la operatorii de reţea controlaţi de stat.

NDRC a subliniat că utilizatorii agricoli şi clienţii rezidenţiali vor continua să plătească preţuri fixe, care deseori sunt mult prea mici pentru a acoperi costurile companiilor de utilităţi.

Peng Shaozong a subliniat că, deşi reforma ar putea duce la majorarea preţurilor producătorilor, nu va avea un impact asupra preţurilor consumatorilor. Cu toate acestea, analiştii şi economişti au avertizat că există riscuri inflaţioniste pentru a doua mare economie a lumii.

Sursa foto: Wikipedia