China nu poate pretinde că este „imparţială” în ce priveşte Ucraina – Casa Albă

"Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 22 mart. 2023, 09:03
China nu poate pretinde că este

Beijingul „nu a condamnat” invazia rusă, „nu a încetat să cumpere petrol rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, scrie Agerpres.

El a mai acuzat Beijingul că „răspândeşte propaganda rusă” în legătură cu faptul că războiul din Ucraina ar fi rezultatul agresiunii occidentale, în timp ce Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o „nouă eră” a relaţiei lor „speciale”.

Purtătorul de cuvânt a estimat că cele două ţări nu sunt legate printr-o „alianţă” reală, ci printr-o „căsătorie din interes”.

China şi Rusia „vor să schimbe regulile” care guvernează ordinea internaţională, a mai declarat John Kirby.

El a asigurat că Statele Unite doresc, totuşi, să menţină canale de comunicare cu China şi a indicat că preşedintele american Joe Biden intenţionează în continuare să se întâlnească cu Xi Jinping, fără alte detalii.

John Kirby a mai subliniat că, din ce ştie, China nu a oferit până în prezent ajutor militar Rusiei. Administraţia americană crede că Beijingul are în vedere un astfel de ajutor, ceea ce China dezminte.

Acestea sunt cele mai categorice comentarii ale administraţiei SUA în legătură cu summitul organizat cu mare pompă la Kremlin care urmăreşte mai presus de toate să demonstreze soliditatea relaţiilor dintre Rusia şi China.

Preşedintele chinez a estimat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova intră într-o „nouă eră”, după ce a semnat o declaraţie cu omologul său rus privind „aprofundarea parteneriatului strategic” dintre Rusia şi China.

Liderul de la Kremlin, care a întins covorul roşu pentru Xi Jinping pentru această vizită de stat care se încheie miercuri, a salutat „natura specială a relaţiilor ruso-chineze”.

În ceea ce priveşte relaţia dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionată, aceasta s-a deteriorat şi mai mult de când Statele Unite au distrus în februarie un balon chinez care, în opinia lor, a efectuat o misiune de spionaj asupra teritoriului american, ceea ce China a negat.

Te-ar mai putea interesa și
Bugetul Casa Verde Fotovoltaice pentru zona Moldovei s-a epuizat în șase minute
Bugetul Casa Verde Fotovoltaice pentru zona Moldovei s-a epuizat în șase minute
A treia sesiune de înscrieri în Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a derulat la fel ca primele două: bugetul a fost epuizat în mai puțin de șase minute...
Politehnica Timișoara reglementează folosirea AI la examenele de licență. ”Este destul de clar că mulți vor încerca să folosească ChatGPT”
Politehnica Timișoara reglementează folosirea AI la examenele de licență. ”Este destul de clar că mulți vor încerca ...
Universitatea Politehnica Timișoara anunță că este printre primele instituții de învățământ public din România ...
România „devine cloud”. Majoritatea companiilor din ţara noastră planifică adoptarea tehnologiilor de acest fel, în următorii doi ani – raport PwC
România „devine cloud”. Majoritatea companiilor din ţara noastră planifică adoptarea tehnologiilor de acest ...
Aproximativ trei sferturi dintre companiile din România (71,4%) au iniţiat implementarea cloud-ului fie pentru mai multe ...
Lukaşenko: Există „arme nucleare pentru toţi”, dacă o altă ţară vrea să se alăture alianţei unei Uniuni Rusia-Belarus
Lukaşenko: Există „arme nucleare pentru toţi”, dacă o altă ţară vrea să se alăture alianţei unei Uniuni ...
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ...