1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

News

China nu va ezita să reducă ajutorul pentru Coreea de Nord, în cazul unui test nuclear

China "nu va ezita" să reducă ajutorul oferit Coreei de Nord, dacă aceasta va efectua un nou test nuclear, a anunţat, vineri, un organism oficial al presei chineze, într-unul dintre rarele avertismente adresate imprevizibilului său vecin şi aliat, relatează AFP.

25 ian, 2013 | Mediafax

"În cazul în care Coreea de Nord va efectua noi teste nucleare, China nu va ezita să reducă ajutorul" acordat regimului lui Kim Jong-un, scrie ziarul chinez The Global Times într-un editorial, menţionând că Beijingul se confruntă cu o "dilemă" asupra situaţiei din Coreea de Nord.

"Coreea de Nord nu apreciază deloc eforturile Chinei. Ea critică China fără a spune clar pentru ce", comentează cotidianul, după anunţul şoc al Phenianului cu privire la intenţia sa de a efectua un nou test nuclear "de înalt nivel", ca răspuns la decizia de marţi a ONU de a înăspri sancţiunile.

"Să lăsăm deci Coreea de Nord în «mânia» ei", scrie cotidianul, care consideră că "statul chinez nu trebuie să aibă prea multe aşteptări de la stategiile promovate faţă de peninsula" coreeană, deoarece altfel "s-ar îndepărta şi mai mult de obiectivul (său) de denuclearizare" şi "nu ar mai fi nici un mijloc de a recăpăta echilibrul diplomatic dintre" Phenian, Seul, Tokyo şi Washington.

Beijingul "vrea o peninsulă stabilă", dar "nu va fi sfârşitul lumii, dacă vor apărea probleme", aceasta "ar trebui să fie poziţia" Chinei, adaugă publicaţia.

The Global Times, care apare în limbile chineză şi engleză, este un ziar al grupului Cotidianul Poporului, organism central al Partidului Comunist al Chinei (PCC), care apără opiniile naţionaliste în politica externă şi are un caracter reformist în cea internă.

Editorialele ziarului au un ton mai liber decât comentariile oficiale, dar conţin numai ideile acceptate de Partidul Comunist.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO