China organizează un exercițiu militar cu muniție reală ca răspuns la o posibilă vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi

China anunţă sâmbătă un exerciţiu militar ”cu muniţie reală” în Strâmtoarea Taiwan, o iniţiativă înaintea unei eventuale vizite controversate a șefei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi în Taiwan, manevre limitate ca suprafaţă şi care urmau să aibă loc în vecinătatea aprooată a coastei chineze.
News.ro - sâm, 30 iul. 2022, 16:12
China organizează un exercițiu militar cu muniție reală ca răspuns la o posibilă vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi

China consideră Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori, drept una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit însă să o reunifice cu teritoriul continental de la sfârşitul Războiului Civil Chinez (1949).

Beijingul se opune oricărei iniţiative care oferă autorităţilor taiwaneze o legitimitate internaţională şi oricărui contact oficial între Taiwan şi alte ţări.

Oficialii americani vizitează în mod frecvent această insulă, însă China consideră o eventuală vizită a lui Nancy Pelosi, al treilea om în statul american, drept o provocare majoră.

În acest context, autorităţile chineze însărcinate cu siguranţa maritimă au anunţat un ”exerciţiu militar” sâmbătă în largul Insulei Pingtan, în provincia chineză Fujian (est), situată în dreptul Taiwanului, relatează AFP, citată de News.ro.

”Tiruri cu muniţie reală vor fi efectuate (…) între orele (locale) 8.00 (3.00, ora României) şi 21.00 (16.00, ora României), iar orice intrare (în aceste ape) este interzisă”, se arată în acest comunicat emis joi şi dezvăluit vineri de presa chineză.

Pingtan este un teritoriu controlat de către Republica Populară Chineză şi este cel mai apropiat de Taiwan. Zona în care au loc aceste manevre sâmbătă se află la 120 de kilometri de coasta taiwaneză.

Nancy Pelosi nu este menţionată în acest comunicat.

Însă Beijingul ameninţă de câteva zile cu ”consecinţe”, în cazul în care Nancy Pelosi îşi pune în aplicare planul de a vizita insula.

”Cei care se joacă cu focul sfârşesc prin a se arde”, i-a transmis joi preşedintele chinez Xi Jinping omologului său american Joe Biden într-o convorbire la telefon pe tema Taiwanului.

Secretarul de Stat american Antony Blinken şi-a exprimat vineri speranţa ca Statele Unite şi China să ajungă la o gestionare ”judicioasă” a divergenţelor pe care le au cu privire la Taiwan.

Washingtonul nu întreţine relaţii diplomatice cu Taipeiul şi recunoaşte regimul comunist de la Beijing drept singurul reprezentant al Chinei.

Însă Statele Unite vând armamemt Taiwanului şi laudă regimul ”democratic” al insulei.

O eventuală viztă a lui Nancy Pelosi în Taiwan ar putea să aibă loc în zilele următoare.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, a declarat presei că, dacă Nancy Pelosi cere ”o susţinere militară”, va face tot ceea este ”necesar pentru a asigura” o desfăşurare ”în deplină securitate” a vizitei preşedintei Camerei inferioare a Congresului american.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de călători
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a pus în dezbatere un proiect pentru modernizarea a 55 de locomotive electrice, coversia a 20 de locomotive diesel în locomotive electrice cu......
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei pentru ...
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Cele trei bănci publice turceşti care autorizau sistemul rusesc de plăţi Mir vor renunţa la acesta după avertismentele ...
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Panourile fotovoltaice sunt o soluție tot mai des întâlnită. Acestea sunt de ajutor când vine vorba de independență ...