China pregăteşte un rival pentru ArcelorMittal

Al doilea şi al şaselea producător de oţel din China, Baoshan şi, respectiv, Wuhan Steel, ar putea fuziona, creând o companie care va rivaliza cu grupul ArcelorMittal, prezent şi pe piaţa din România, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 20 sept. 2016, 10:19
China pregăteşte un rival pentru ArcelorMittal

Divizia listată a Shanghai Baosteel Group Corp va face schimb de acţiuni cu divizia listată a Wuhan Iron & Steel Group Corp, a anunţat marţi Wuhan.

Planul încă este analizat şi încă nu a fost aprobat de autorităţile de reglementare.

În prezent, ArcelorMittal este cel mai mare producător de oţel din lume.

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să reorganizeze întreprinderile de stat, pentru a stimula creşterea economiei. Fuziunea dintre Baoshan şi Wuhan ar fi cel mai amplu proces de restructurare de până acum în sectorul oţelului din China, afectat de supracapacităţile de producţie şi profitabilitatea scăzută.

În iunie au început discuţiile între cele două companii privind fuziunea.

Supracapacităţile de producţie şi preţurile scăzute au determinat pe plan global iniţiative precum discuţiile în vederea unei fuziuni între grupul german Thyssenkrupp şi cel indian Tata Steel. De asemenea, Thyssenkrupp, al 16-lea mare producător mondial de oţel, a anunţat vânzarea activelor sale imobiliare în ideea de a reduce raportul dintre datorii şi fonduri proprii de la 175%, la finele lunii iunie, la 150%, la finele lunii septembrie.

ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, a decis să rezolve problema datoriilor printr-o majorare de capital de trei miliarde de dolari în primăvară. De asemenea, în luna aprilie, ArcelorMittal a vândut o participaţie la grupul spaniol Gestamp pentru un miliard de dolari, astfel că datoria sa a coborât la 12,7 miliarde de dolari la finele lunii iunie, de la 17,3 miliarde de dolari la finele primului trimestru.

La rândul său, China a promis că va reduce capacităţile siderurgice cu 45 de milioane de tone în acest an, dar în primele şapte luni a îndeplinit doar 47% din acest obiectiv. Europa şi SUA reproşează Chinei că îşi vinde oţelul excedentar la un preţ mai mic decât costul de producţie, ceea ce a determinat Washingtonul şi Bruxellesul să impună penalităţi pentru importurile de oţel din China.

ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi (est), Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).

Te-ar mai putea interesa și
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, anunţă un profit anual record
Sberbank, cel mai mare grup bancar rus, a raportat pentru 2023 un profit record de 1.500 miliarde de ruble (16,3 miliarde de dolari), o creştere de peste cinci ori faţă de 2022, pe fondul......
Prosumatorii ar putea instala capacități de încă 1.000 MW în acest an
Prosumatorii ar putea instala capacități de încă 1.000 MW în acest an
Capacitatea din instalațiile proumatorilor ar putea ajunge la 2.500 MW la finalul acestui an, potrivit estimărilor directorului ...
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Wizz Air revine cu zboruri spre Budapesta, de la Otopeni, dar și de la Brașov
Compania aeriană Wizz Air a anunțat introducerea unei noi rute de pe aeroporturile de la București și Brașov.
Transelectrica – Profitul net a scăzut cu peste 57%, în 2023
Transelectrica – Profitul net a scăzut cu peste 57%, în 2023
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat 2023 cu un profit net de 219 milioane ...