China prezintă simptomele unei crize financiare de proporţii – Nomura

Economica.net
18 03. 2013
china_flag_123_45569700

Acumularea rapidă a datoriilor, declinul creşterii economice potenţiale şi preţurile mari ale proprietăţilor imobiliare sunt trei semne de îngrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analiştii Zhiwei Zhang şi Wendy Chen.

„China se confruntă cu riscuri în creştere de criză financiară sistemică, iar guvernul trebuie să ia măsuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Considerăm că amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori”, au scris analiştii într-un raport.

Potrivit celor doi, menţinerea unei politici monetare relaxate în China în acest an va creşte posibilitatea unei crize financiare în 2014, întrucât poate alimenta inflaţia şi îndatorarea la nivelul economiei.

„Este în mod clar o alegere dificilă, dar nu o putem exclude, din cauza presiunilor foarte mari în China pentru menţinerea creşterii economice puternice”, se arată în raport.

Guvernul de la Beijing a transmis în ultimele săptămâni mai multe mesaje „puternice”, arătând că este preocupat de riscurile financiare din economie.

Pe lângă nivelul ridicat de îndatorare, China se confruntă şi cu declinul creşterii potenţiale, afirmă economiştii, ca urmare a scăderii forţei de muncă. Populaţia aptă de muncă a ţării a început să scadă în 2012, potrivit Nomura. Anul trecut, economia Chinei a avansat cu 7,8%, cel mai lent ritm din 13 ani, în timp ce pentru acest an, guvernul ţinteşte 7,5%.

Creşterea foarte rapidă a preţurilor imobiliare este ultimul semn, întrucât avansul foarte puternic al preţurilor a precedat în general crizele bancare, au afirmat economiştii Nomura.

Potrivit datelor oficiale, preţurile locuinţelor au crescut cu 113% între 2004 şi 2012 în marile oraşe din China. Un studiu realizat de profesori de la Universitatea Tsinghua (China) şi Universitatea Naţională din Singapore indică, însă, un avans de 250% în 2004-2009.

În comparaţie, indicele Case-Shiller al pieţei imobiliare din SUA a urcat cu 84% între 2001 şi 2006.

Guvernul a recunoscut riscurile din sectorul imobiliar şi a impus unele măsuri pentru a stabiliza preţurile, însă acestea nu vor reuşi să menţină controlul pe termen mai lung, potrivit Nomura.