China reafirmă de la Belgrad „prietenia invincibilă” cu Serbia

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost primit miercuri la Belgrad de omologul său sârb Aleksandar Vucic, înainte de discuţii bilaterale menite să aprofundeze legăturile economice între Beijing şi această ţară europeană prietenă, informează AFP.
AGERPRES - mie, 08 mai 2024, 13:03
China reafirmă de la Belgrad

China a investit miliarde de euro în Serbia şi în Balcani, în special în sectoarele minier şi manufacturier. Semn al solidităţii relaţiilor, Beijingul şi Belgradul au semnat anul trecut un acord de liber-schimb, scrie Agerpres.

Însoţit de soţia sa Peng Liyuan, Xi Jinping a fost primit miercuri de Aleksandar Vucic pe covorul roşu, în faţa principalelor clădiri guvernamentale, în sunet de fanfară militară.

Preşedintele chinez a fost întâmpinat cu imnul naţional al ţării sale, înainte de a da mâna cu mai mulţi responsabili sârbi.

„Avem o poziţie clară şi simplă în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Chinei”, a declarat Vucic în faţa unei mulţimi adunate în faţa clădirii guvernului. „Da, Taiwanul este China”, a subliniat Vucic, potrivit televiziunii de stat sârbe RTS.

Această declaraţie l-a încântat probabil pe Xi Jinping, în condiţiile în care China revendică insula cu 23 de milioane de locuitori, pe care o consideră parte a teritoriului său naţional, notează AFP.

Preşedintele chinez a sosit la Belgrad marţi seara târziu, după o vizită de stat în Franţa.

În afară de Franţa, celelalte două ţări alese de Xi Jinping pentru prima sa deplasare în Europa după 2019 – Serbia, apoi Ungaria, unde se va deplasa miercuri seara – sunt considerate cele mai amicale faţă de Rusia şi China de pe continentul european.

Ministrul sârb al finanţelor, Sinisa Mali, a declarat pentru canalul public RTS că discuţiile de miercuri vor viza un „mare proiect”, fără a face alte precizări.

Vizita lui Xi Jinping la Belgrad coincide cu data comemorării a 25 de ani de la bombardamentul NATO asupra ambasadei Chinei, care a făcut trei morţi, pe 7 mai 1999.

Ambasada a fost lovită în timpul unei campanii de bombardamente de mai multe luni întreprinse de NATO împotriva unor ţinte sârbe, în timpul războiului din Kosovo.

Ulterior, SUA şi-au prezentat scuze, afirmând că hărţi neactualizate l-au făcut pe pilotul avionului incriminat să greşească ţinta.

Revenind asupra acestui eveniment într-un articol publicat marţi în cotidianul sârb Politika, Xi Jinping a scris că NATO „a bombardat fără ruşine” ambasada chineză.

„Poporul chinez preţuieşte pacea, însă el nu va permite niciodată ca tragedia istoriei să se reproducă”, a subliniat Xi, lăudând totodată „prietenia invincibilă” dintre China şi Serbia.

Te-ar mai putea interesa și
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul......
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...