China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”

China a impus marţi sancţiuni, inclusiv interdicţia de intrare în ţară, împotriva a şapte oficiali şi parlamentari taiwanezi pe care i-a acuzat că sunt "susţinători îndârjiţi ai independenţei". Măsura a atras condamnări din partea insulei guvernate democratic, relatează Reuters.
AGERPRES - mar, 16 aug. 2022, 11:22
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi

Sancţiunile vin după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în această lună, o călătorie despre care China a spus că a trimis un semnal greşit către ceea ce ea consideră a fi forţele pro-independenţă, scrie Agerpres.

China consideră că Taiwanul este propriul său teritoriu şi nu o ţară separată. Guvernul taiwanez contestă această afirmaţie a Chinei.

Biroul chinez pentru afaceri taiwaneze a declarat că printre cei sancţionaţi se numără ambasadorul de facto al Taiwanului în Statele Unite, Hsiao Bi-khim, secretarul general al Consiliului Naţional de Securitate din Taiwan, Wellington Koo, şi politicieni din Partidul Democrat Progresist din Taiwan, aflat la putere.

Un purtător de cuvânt al Biroului pentru afaceri taiwaneze a declarat că cei sancţionaţi nu vor putea vizita China, Hong Kong şi Macao. De asemenea, firmele şi investitorii care au legătură cu aceştia nu vor avea voie să facă profit în China.

”De ceva timp, câteva elemente separatiste îndârjite, din interese proprii, au făcut tot posibilul să colaboreze cu forţe externe în provocări care pledează pentru independenţa Taiwanului”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de agenţia de presă de stat chineză Xinhua.

”Activităţile lor au devenit cu atât mai evidente în timpul vizitei preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în regiunea chineză Taiwan, expunând şi mai mult natura lor persistentă în căutarea independenţei Taiwanului”.

Ministerul taiwanez de Externe a declarat că insula este o democraţie în care „nu se poate interveni din partea Chinei”, în timp ce Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan, care elaborează politica faţă de China, a declarat că Beijingul încearcă să „creeze antagonism şi anxietate”.

Guvernul taiwanez susţine că doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei au dreptul de a-şi decide propriul viitor.

Sancţiunile vor avea un impact practic redus, deoarece înalţii oficiali taiwanezi nu vizitează China, scrie Reuters.

Cei şapte se adaugă premierului taiwanez Su Tseng-chang, ministrului de externe Joseph Wu şi preşedintelui parlamentului You Si-kun, care au fost sancţionaţi anterior de China.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...