China se declară foarte îngrijorată de posibila evoluţie a Japoniei cu Shinzo Abe premier

China s-a declarat luni "foarte îngrijorată" de posibila evoluţie a Japoniei, la o zi după triumful în alegerile legislative înregistrat de Partidului Liberal Democrat (PLD, de dreapta) condus către conservatorul Shinzo Abe, viitorul premier nipon, relatează AFP.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 11:56
China se declară foarte îngrijorată de posibila evoluţie a Japoniei cu Shinzo Abe premier

„Suntem foarte îngrijoraţi de direcţia pe care o poate lua Japonia”, a declarat Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministrului chinez de Externe, la puţin timp după ce Shinzo Abe a spus că suveranitatea japoneză asupra Insulelor Senkaku, disputate cu Beijingul, nu este „negociabilă”.

Aceste insule „sunt parte integrantă din teritoriul chinez”, a subliniat Hua, precizând totuşi că China este „dispusă să colaboreze cu Japonia pentru a construi relaţii mai stabile”.

„Insulele Senkaku fac parte integrantă din teritoriul japonez. Japonia deţine şi controlează aceste insule în virtutea legilor internaţionale. Acest fapt nu este negociabil”, a declarat anterior Shinzo Abe.

Insulele Senkaku, numite Diaoyu de către Beijing, se află în centrul unui conflict teritorial care s-a agravat după naţionalizarea de către Tokyo, la jumătatea lui septembrie, a unei părţi a acestor insule nelocuite din Marea Chinei de Est.

Cu reputaţia unui „şoim” în politica externă, Shinzo Abe a promis în timpul campaniei să fie ferm în privinţa divergenţele teritoriale pe care Japonia le are cu vecinii săi, în special cu China.

Manifestaţii antijaponeze, uneori violente, au avut loc la mijlocul lui septembrie în numeroase oraşe din China, după naţionalizarea insulelor de către Tokyo. După o săptămână, Beijingul le-a stopat, însă nave guvernamentale chineze continuă să circule în jurul sau în apele teritoriale ale acestor insule.

Criza s-a intensificat joia trecută, după ce un avion guvernamental chinez a survolat arhipelagul, gest denunţat de către Japonia drept prima încălcare a spațiului său aerian.

Autorităţile japoneze au denunţat acest zbor ca „extrem de regretabil” şi au lansat imediat avioanele de vânătoare de tip F-15.

Te-ar mai putea interesa și
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi în perioada martie-aprilie......
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...