China sfidează sancţiunile, cumpărând cantităţi record de petrol rusesc în 2023

Rusia a depăşit anul trecut Arabia Saudită, devenind principalul furnizor de ţiţei al Chinei, arată datele publicate sâmbătă, cel mai mare importator mondial de petrol sfidând sancţiunile occidentale pentru a achiziţiona cantităţi record de ţiţei la preţ redus pentru rafinăriile sale, transmite Reuters.
AGERPRES - Dum, 21 ian. 2024, 10:15
China sfidează sancţiunile, cumpărând cantităţi record de petrol rusesc în 2023

În 2023, Rusia a livrat Chinei o cantitate record – 107,02 milioane tone de ţiţei – echivalentul a 2,14 milioane de barili pe zi (bpd), conform datelor Autorităţii vamale chineze, cu mult mai mult decât orice alt mare exportator major de petrol, cum ar fi Arabia Saudită şi Irak.

Importurile din Arabia Saudită, anterior cel mai mare furnizor al Chinei, au scăzut cu 1,8%, la 85,96 milioane tone, gigantul din Orientul Mijlociu pierzând cota de piaţă în favoarea ţiţeiului rusesc mai ieftin.

Ca efect al sancţiunile occidentale, în urma invadării Ucrainei de către Kremlin în 2022, ţiţeiului rusesc s-a anul trecut tranzacţionat la discounturi semnificative faţă de cotaţiile internaţionale. Economiile din G7, Uniunea Europeană şi Australia au convenit la data de 5 decembrie 2022 să interzică firmelor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Rusia este liberă să îşi transporte şi să îşi vândă petrolul la orice preţ doreşte, cu condiţia să nu utilizeze serviciile şi navele firmelor din ţările G7 şi UE.

Accelerarea cererii de la rafinăriile din China şi India pentru petrol ieftin a dus la creşterea preţului ţiţei rusesc de tip ESPO spre finalul lui 2023.

În decembrie, preţul ţiţeiului rusesc de tip ESPO era mai scăzut cu aproximativ 0,50 – 0,20 dolari pe baril faţă de cotaţia barilului de petrol Brent, după ce în octombrie preţul ţiţeiului rusesc de tip ESPO era mai scăzut cu un dolar iar în martie cu 8,50 dolari, conform traderilor.

În acelaşi timp, Arabia Saudită a majorat din iulie preţul ţiţeiului Arab Light, determinând unele rafinării să caute surse mai ieftine.

Pentru a sprijini preţurile, Arabia Saudită şi Rusia, unii dintre cei mai mari producători globali de petrol, au anunţat anul trecut reduceri ale producţiei şi exporturilor. Şi în acest trimestru Arabia Saudită reduce producţia cu un milion de barili pe zi, în timp ce Rusia extinde reducerile la exporturi anul acesta la 500.000 bpd, de la 300.000 bpd.

Şi livrările de petrol din SUA către China au crescut anul trecut cu 81,1%, în pofida tensiunilor geopolitice dintre Beijing şi Washington, pe fondul majorării producţiei de către Statele Unite.

Anul trecut, importurile totale de ţiţei ale Chinei au urcat la nivelul record de 563,99 milioane tone metrice, echivalentul a 11,28 milioane de barili pe zi (bpd).

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.