China – Ţintă de creştere economică de 5% pentru 2024

China a anunţat marţi că în 2024 mizează pe o creştere economică de aproximativ 5%, unul dintre cele mai modeste obiective din ultimele decenii dar care şi aşa va fi dificil de atins deoarece a doua mare economie a lumii are dificultăţi în a se relansa după pandemia de Covid, transmite AFP.
AGERPRES - mar, 05 mart. 2024, 09:39
China - Ţintă de creştere economică de 5% pentru 2024

Ţinta de creştere a Produsului Intern Brut a fost anunţată în mod oficial de premierul Li Qiang într-un discurs ţinut la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului chinez, scrie Agerpres.

Este vorba despre un obiectiv cu mult mai modest faţă de creşterile de două cifre înregistrate de economia chineză în anii 1990 şi 2000.

Dar, chiar şi aşa, „nu va fi uşor de atins”, a recunoscut Li Qiang. „În consecinţă, trebuie să menţinem direcţia politicilor noastre, să muncim mai intens şi să mobilizăm eforturile concertate ale tuturor părţilor”, a apreciat premierul chinez.

În contextul crizei imobiliare, al şomajului ridicat în rândul tinerilor şi al încetinirii mondiale care pune presiune asupra cererii de produse chineze „este de fapt un obiectiv ambiţios”, estimează Wang Tao, economist şef pentru China la banca UBS. „Piaţa imobiliară îşi continuă căderea şi nu a atins încă punctul minim, ceea ce exercită o presiune pentru scăderea economiei”, a adăugat economistul. Asta va avea „un impact negativ asupra finanţelor şi cheltuielilor autorităţilor locale, precum şi asupra avuţiei gospodăriilor şi a cheltuielilor de consum”, mai spune economistul.

În 2023, economia chineză a înregistrat una dintre cele mai slabe performanţe (creştere de 5,2%) după anii 1990, a doua economie a lumii având dificultăţi în a demara după trei ani de închidere legată de Covid. Autorităţile de la Beijing au respins ideea unui amplu plan de relansare, de teamă că asta va pune în dificultate finanţele publice. Analiştii nu văd niciun motiv pentru o schimbare în acest an.

În raportul său de activitate publicat marţi, Guvernul de la Beijing a promis doar că „va continua progresul şi va garanta stabilitatea” economiei în 2024. De asemenea, a anunţat reducerea taxelor vamale pentru importurile de anumite produse tehnologice şi a promis că „va deschide noi căi pentru comerţul exterior”.

„Condiţia cheie este stabilizarea sectorului imobiliar”, subliniază Larry Hu, economist şef pentru China la banca de investiţii Macquarie Group. Însă „este nevoie de o politică fiscală mai expansionistă decât cea de anul trecut” pentru a stimula creşterea, în special via reduceri de impozite, a estimat economistul.

Între relansarea economiei şi consolidarea securităţii, alegerea Beijingului este evidentă, subliniază analiştii. Bugetul militar al Chinei, al doilea cel mai important din lume, chiar dacă de trei ori mai mic decât cel al SUA, va fi majorat cu 7,2%, până la 1.665,6 miliarde de yuani (231,4 miliarde de dolari). Creşterea constantă a bugetului militar al Chinei se înscrie într-un context de corupţie în armată şi de tensiuni persistente în jurul Taiwanului şi Mării Chinei de Sud.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...