China trebuie să ceară Moscovei ”să oprească războiul” în Ucraina, cere la Beijing şefa diplomaţiei germane

"Nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China", a apreciat vineri ministrul german de externe Annalena Baerbock, cerând Beijingului să solicite "agresorului rus să oprească războiul" în Ucraina, relatează France Presse.
AGERPRES - vin, 14 apr. 2023, 12:09
China trebuie să ceară Moscovei ''să oprească războiul'' în Ucraina, cere la Beijing şefa diplomaţiei germane

„Trebuie să o spun deschis că mă întreb pentru ce poziţia chineză nu include până în prezent o cerere ca agresorul rus să oprească războiul”, a declarat şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună la Beijing cu omologul său chinez Qin Gang.

Recenta vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova a arătat, potrivit ministrului german de externe, „că nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China, iar decizia de a utiliza această influenţă are efecte directe asupra intereselor esenţiale ale Europei”.

„În acelaşi fel în care China s-a angajat cu succes pentru un echilibru paşnic între Iran şi Arabia Saudită, dorim ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru ca ea să pună în sfârşit capăt agresiunii sale şi ca ea să participe la găsirea unei soluţii paşnice a conflictului”, a adăugat Baerbock, care efectuează prima sa vizită în China în calitate de ministru.

Vizita sa intervine la o săptămână după cea a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care invitaseră de asemenea Beijingul, apropiat Moscovei, să joace un rol pentru pacea în Ucraina.

În ultimele săptămâni, presiunea internaţională a crescut pentru a determina China să intervină pe lângă Rusia şi să o aducă la masa negocierilor, notează AFP.

De la începutul conflictului, Beijingul se declară oficial neutru, fără să fi condamnat vreodată invazia rusă.

„China a gândit întotdeauna că singurul mod de a rezolva criza ucraineană este de a promova pacea şi convorbirile”, a declarat vineri şeful diplomaţiei chineze.

„China este pregătită să continue să lucreze pentru pace şi speră că toate părţile implicate în criză vor rămâne obiective şi calme şi că ele vor face împreună eforturi constructive pentru rezolvarea crizei prin intermediul negocierilor”, a adăugat Qin Gang.

De asemenea, ministrul german de externe s-a arătat foarte ferm în problema Taiwanului, într-un moment în care China a desfăşurat noi manevre militare de amploare.

„O escaladare militară în strâmtoarea Taiwan, prin care tranzitează zilnic 50% din comerţul mondial, ar fi un scenariu catastrofal pentru lumea întreagă”, a afirmat ea.

„Taiwanul aparţine Chinei”, a replicat Qin Gang. Şi „nimeni nu speră mai mult decât compatrioţii de pe cele două maluri ale strâmtorii Taiwan menţinerea păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi realizarea reunificării paşnice a patriei”, a adăugat ministrul chinez.

Emmanuel Macron a suscitat la revenirea din China un val de controverse în SUA şi în Europa, invitând Uniunea Europeană să nu „urmeze” Washingtonul sau Beijingul în problema Taiwanului, afirmaţii interpretate uneori drept dezinteres al Franţei faţă de acest subiect, notează AFP.

O destabilizare a situaţiei din jurul strâmtorii „ar avea consecinţe dramatice pentru toate ţările lumii şi deci pentru ansamblul economiei mondiale”, a afirmat Baerbock, invitând părţile „să împiedice orice escaladare”.

Ministrul german de externe asigurase joi că europenii sunt uniţi în politica lor faţă de Beijing, potrivit AFP.

„Nu există alt partener cu care noi ne coordonăm atât de strâns în Uniunea Europeană aşa cum o facem cu prietenii noştri francezi”, a afirmat ea.

Annalena Baerbock s-a declarat vineri de asemenea preocupată de „faptul că spaţiul de acţiune al societăţii civile în China continuă să se reducă şi că drepturile omului sunt restrânse”.

Ea a citat situaţia comunităţii uigure din Xinjiang, care a fost „documentată negru pe alb în raportul Înaltului comisar pentru drepturile omului”.

Publicat în septembrie, acest raport – un amestec de interviuri realizate de serviciile sale şi informaţii din prima sau de a doua mână – evocă posibilitatea unor „crime împotriva umanităţii” în regiune.

„Fiecare ţară are o situaţie naţională diferită, o istorie şi o cultură diferite, drepturile omului nu au o normă universal aplicabilă”, a replicat Qin Gang.

„În prezent, Xinjiang este stabil social, prosper economic, unit etnic, armonios din punct de vedere religios şi locuitorii săi trăiesc şi lucrează în pace şi fericire”, a afirmat ministrul chinez de externe, citat de AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a Fed de reducere a dobânzii
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a ...
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile în care marţi, miercuri şi joi bursele globale au......
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan a fost numit astăzi în funcția de director executiv comercial al Telekom Romania Mobile Communications, ...
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia – Năvodari
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia ...
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în Portul Midia ...
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR a anunțat debutul procedurilor legale pentru achiziția unor utilaje destinate intervențiilor de întreținere pe ...