China: Vânzările auto au crescut cu 18% în februarie, depăşind estimările analiştilor

Vânzările de maşini pe piaţa chineză au crescut în februarie cu 18%, peste estimările analiştilor, datorită majorării livrărilor de Toyota şi Ford, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 10 mart. 2014, 12:14
China: Vânzările auto au crescut cu 18% în februarie, depăşind estimările analiştilor

Luna trecută, livrările Ford au urcat cu 67%, la 73.040 unităţi.

Luni, Asociaţia Producătorilor Auto din China (CAAM) a anunţat că livrările de autoturisme, SUV-uri şi vehicule cu utilizare multiplă au ajuns în februarie la 1,31 milioane de unităţi. Analiştii se aşteptau la livrări de 1,27 milioane de vehicule.

Anul acesta, vânzările de vehicule ar putea depăşi în China 24 de milioane, datorită urbanizării şi majorării veniturilor, estimează CAAM.

Vânzările totale de vehicule, inclusiv camioane şi autobuze, au urcat luna trecută cu 18%, la 1,6 milioane de unităţi. În primele două luni din 2014, livrările au crescut cu 11%, la 3,75 milioane de unităţi.

Producătorii auto din Japonia, de la Toyota la Nissan şi Honda, au înregistrat o redresare a vânzărilor, după protestele anti-nipone din ultimii doi ani, în timp ce Ford a raportat cel mai rapid ritm de creştere al livrărilor din ultimele şapte luni deoarece companiile străine şi-au majorat cota de piaţă pe cea mai mare piaţă auto din lume.

‘Brandurile nipone au înregistrat în continuare creştere. Ne aşteptăm la o cerere auto energică’, a declarat analiştii Yankun Hou şi Ming Xu, de la UBS AG.

Vânzările Toyota şi Honda în China au crescut în februarie cu 43% şi, respectiv, 28%. La 23 noiembrie, Beijingul a instaurat unilateral o zonă de identificare aeriană într-o mare parte din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, înglobând în special un mic arhipelag controlat de Tokio, Insulele Senkaku, revendicat ferm de autorităţile chineze sub numele de Diaoyu. SUA, Japonia şi Coreea de Sud refuză să recunoască zona de apărare aeriană instituită de China.

În 2013, China a devenit prima ţară în care vânzările de vehicule au depăşit pragul de 20 de milioane într-un an, marii producători auto străini – Toyota, General Motors, Ford şi Volkswagen – livrând un număr record de maşini pe piaţa chineză.

Asociaţia Producătorilor Auto din China (CAAM) a anunţat recent că livrările de autoturisme, SUV-uri şi vehicule cu utilizare multiplă au crescut anul trecut cu 13,9%, ajungând la 21,98 milioane de unităţi. Rezultatele depăşesc cu mult estimările analiştilor, care se aşteptau la un avans de 7% în 2013, marcând o redresare solidă pe cea mai mare piaţă auto din lume, după doi ani în care creşterea a stagnat.

Ford Focus a fost cea mai bine vândută maşină în China anul trecut, în timp ce modelul Haval al grupului chinez Great Wall a fost cel mai bine vândut SUV. Livrările Ford China au urcat anul trecut cu 49%, la 935.813 unităţi, depăşind pentru prima dată Toyota.

Deşi ritmul de creştere a vânzărilor a încetinit în ultimii ani, firma de cercetare de piaţă J. D. Power estimează că, în 2018, consumatorii chinezi ar urma să cumpere până la 35 de milioane de autoturisme pe an.

Te-ar mai putea interesa și
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează, vineri, Agenţia Municipală pentru......
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...