Chinezii au cumpărat cel mai mare producător de carne de porc din România

Compania americană Smithfield Foods a fost preluată de cel mai mare producător chinez de carne de porc, Shuanghui International Holdings Ltd. Smithfield este cel  mai mare producător de carne din lume şi a cumpărat, acum nouă ani, Comtim Timişoara.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 12:39
Chinezii au cumpărat cel mai mare producător de carne de porc din România

Shuanghui International Holdings Ltd., cel mai mare producător chinez de carne de porc, a convenit miercuri preluarea companiei americane Smithfield Foods, cea mai mare companie de creştere a porcinelor şi procesare a cărnii de porc din lume şi din România. Valoarea tranzacţiei se cifrează la 4,72 miliarde dolari, transmite Bloomberg.

Consiliile de Administraţie ale celor două companii au aprobat în unanimitate tranzacţia, care are însă nevoie şi de aprobarea acţionarilor Smithfield. De asemenea, tranzacţia ar urma să fie investigată de Comisia pentru investiţii străine.

Conform acordului încheiat între cele două companii, Shuanghui nu va închide facilităţi de producţie şi locaţii ale Smithfield, iar înţelegerile anterioare cu angajaţii privind salariile şi beneficiile vor fi respectate.

Acţionarii Smithfield Foods vor primi 34 de dolari pe acţiune, o primă de 31% faţă de preţul de 25,97 dolari înregistrat marţi seară de titlurile Smithfield. Tranzacţia ar urma să se încheie în a doua jumătate a anului.

În România, Smithfield a intrat în anul 2004 când a achiziţionat fostul combinat Comtim din Timişoara, dar şi Agrotorvis. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distribuţie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucureşti, precum şi un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Domeniul principal de activitate al companiei Smithfield este creşterea porcinelor, producţia de furaje, cumpărarea şi depozitarea cerealelor, firma fiind cel mai mare cumpărător de cereale din Banat, cu peste 250.000 de tone de cereale achiziţionate pe an. Investiţiile Smithfield în România se ridică la 600 de milioane de dolari, din care 500 milioane au fost investiţi în divizia de ferme şi 100 milioane dolari în unitatea de prelucrare.

Cele mai multe dintre fermele deţinute de Smithfield sunt investiţii de tip greenfield, modernizate în conformitate cu toate cerinţele europene în domeniu.

Vânzările Smithfield Foods în România au crescut cu 3% în primele nouă luni ale anului fiscal 2013, intervalul mai-ianuarie, la 190,5 milioane dolari, de la 184,3 milioane de dolari în perioada similară a anului anterior. Volumul vânzărilor a urcat cu 5%, iar numărul de porci procesaţi a avansat cu 9%.

În trimestrul al treilea al anului fiscal 2013, decembrie-ianuarie, vânzările au crescut tot cu 3%, de la 61,2 milioane de dolari în perioada similară a anului fiscal 2012, la 63,3 milioane de dolari în anul în curs.

Profitul operaţional în România a urcat în acest interval de peste două ori, de la 7,4 milioane de dolari la 19,4 milioane de dolari.

Smithfield este prima companie din România care a obţinut acordul de a exporta carne de porc, după ce României i s-a permis, de la 1 ianuarie 2013, să vândă carne de porc în spaţiul comunitar. Aceasta în contextul în care, timp de 6 ani fermele româneşti nu au avut acest drept,  UE interzicând României să mai exporte  pe motiv că fermierii noşti vaccinau porcii pentru eradicarea pestei porcine clasice. 

În afara Statelor Unite, Smithfield este prezent, pe lângă România, în Anglia, Franţa şi Polonia şi deţine societăţi mixte (joint-ventures) în Mexic, China şi Spania, având peste 57.000 de angajaţi în întreaga lume.

Shuanghui Group, cu sediul în provincia chineză Henan, este compania holding pentru Henan Shuanghui Investment & Development. Shuanghui este cel mai mare producător de carne de porc din China, conform datelor companiei, iar produsele sunt vândute sub numele Shineway.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...