1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Companii

Chinezii au cumpărat Zeta Petroleum Romania şi capătă acces la petrolul şi gazele româneşti

Englezii de la Zeta au cedat operaţiunile petroliere din România chinezilor de la Golden Meditech Holdings Ltd, un holding farma din Hong Kong, în contul unor datorii de 2,6 milioane de euro. Astfel, în premieră, o companie chineză va fi direct implicată în operaţiuni de extragere a ţiţeiului şi gazului din subsolurile României.

10 feb, 2016 | ECONOMICA.net

Compania Zeta Romania Group, parte a britanicilor de la Zeta Petroleum, a fost cumpărată de GM Investment & Co Limited, care, la rândul său, este parte a consorţiului farma chinezesc Golden Meditech Holdings Ltd, potrivit Bloomberg. Astfel, chinezii capătă acces la concesiunile de ţiţei şi gaze Zeta din România, Bobocu, Suceava şi Jimbolia. Cesiunea de acţiuni s-a făcut pentru stingerea unei datorii de 2,6 milioane de euro.

Compania britanică a luat această decizie din moment ce nu mai poate susține cheltuielile subsidiarelor din România: Zeta Petroleum (Romania) SRL, Zeta Petroleum (Suceava) SRL și Zeta Petroleum (Bobocu) SRL. Numai pentru acest an, cheltuielile pentru menținerea activității acestor subsidiare sunt estimate la aproape 1,55 milioane de euro. “Subsidiarele dețin concesiuni în România care necesită cheltuieli semnificative în următoarele 12-18 luni pentru menținerea validității lor. Cheltuielile pentru 2016 sunt estimate la circa 1,55 milioane euro. Compania nu dispune în prezent de resursele financiare necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli intensive de capital”, arată un document al Zeta Petroleum, citat de Profit.ro.

GMI deține aproape 30% din Zeta Petroleum și este principalul creditor al companiei britanice. Datoria de 2,6 milioane euro reprezintă împrumuturi acordate pentru finanțarea lucrărilor de prospectare și explorare de zăcăminte de țiței și gaze în România.

Potrivit unor estimări proprii de acum câţiva ani, rezervele de ţiţei din concesiunile Zeta Petroleum ar fi între 1,5 şi 6 milioane de barili iar cele de gaze ce circa 800 de milioane de metri cubi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO