Chinezii punctează decisiv pentru construcţia termocentralei de 1 miliard de euro din România

Studiul de prefezabilitate pentru termocentrala pe care China Huadian o construieşte la Rovinari este deja realizat, iar cadrul general al parteneriatului, cu participaţia fiecărei părţi în proiect, a fost stabilit. Românii pun la dispoziţie clădirile administrative, fac racordurile la sistemul energetic naţional, la reţeaua de apă şi la depozitul de cărbune. Chinezii vin cu banii şi cu echipamentele.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 21:02
Chinezii punctează decisiv pentru construcţia termocentralei de 1 miliard de euro din România

Parteneriatul dintre Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian Egineering pentru realizarea unui grup nou de 500 de MW pe cărbune la Rovinari, a început, într-un final, să producă efecte concrete.

La începutul acestei luni, chinezii au venit cu studiul de prefezabilitate realizat care consfinţeşte viabilitatea proeictului şi stabileşte obligaţiile fiecărei părţi, precizează o sursă din conducerea CEO, pentru ECONOMICA.NET. „S-a stabilit soluţia tehnică, turbina şi cazanele Alstom, amplasamentul, facilităţile comune. În sarcina noastră cade racordul la Sistemul Energetic Naţional, racordul la reţeaua de apă, accesul la depozitul de cărbune, construcţia staţiei electrice de alimentare de rezervă, câteva clădiri administrative. Ei vin cu finanţarea şi cu echipamentele”, a precizat sursa noastră.

În iulie, chinezii aduc şi studiul de fezabilitate, apoi consultanţii pe proiect fac raportul de evaluare. În cadrul acestui raport se va stabili suma totală necesară investiţiei şi procentele fiecărei părţi în compania mixtă. Deşi nu se poate nici măcar specula pe procente mai înainte de raportul de evaluare, sigur este că partea chineză va deţine majoritatea. „Ei sunt cu banii, ei vor fi majoritari”, arată sursa.

Investiţia totală în construcţia unui nou grup de 500 de MW la Rovinari a fost estimată la 1 miliard de euro, potrivit directorului general CEO Laurenţiu Ciurel. De aceeaşi sumă a vorbit şi premierul Victor Ponta în cadrul întrevederii de anul trecut cu omologul său chinez, Li Keqiang

Potrivit estimărilor, până la sfârşitul acestui an compania mixtă va fi înfiinţată, iar, de la anul, începe construcţia noului grup, care este prognozată să dureze trei ani.

Potrivit sursei citate, chinezii ar fi încercat să obţină de la Guvern garanţia că întreaga cantitate de energie produsă de către noul grup va fi preluată în sistemul energetic naţional, ceea ce ar fi echivalat cu garanţia că vor avea clienţi pentru toată cantitatea de energie produsă, însă solicitarea lor s-a lovit de refuzul autorităţilor, pentru că este contrară prevederilor din Legea Energiei şi contrară principiilor europene.

„Vor funcţiona în condiţii de piaţă liberă. Vor avea clienţi dacă vor fi eficienţi, nimeni nu le garantează că-şi vor vinde marfa”, apreciază sursa.

Grupul de 500 de MW de la Rovinari face parte din proiectele prin care România încearcă să atragă investiţii chinezeşti, alături de reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, linia rapidă de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi autostrada Piteşti-Craiova.

Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit, va genera 500 de locuri de muncă şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, dezafectate.

Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie.

Operaţiunile grupului China Huadian, din care face parte compania, includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...