Chinezii, câștigători la licitații de tramvaie, trenuri și centuri în România, dar la autostrăzi „păstrăm distanța”

Companii din China au depus oferte la toate licitațiile pentru autostrăzi din România în ultimii ani, dar până acum nu au câștigat niciun contract. După ce premierul  Florin Cîțu a spus că "păstrăm distanța" față de China, și ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a ridicat "probleme de legalitate" și de "ajutor de stat" la constructorul chinez de pe primul loc în cursa pentru secțiunea 4 din Autostrada Sibiu - Pitești.
Anemona Andone - vin, 22 ian. 2021, 11:41
Chinezii, câștigători la licitații de tramvaie, trenuri și centuri în România, dar la autostrăzi

Invitat săptămâna aceasta la Europa FM, premierul Florin Cîțu a fost întrebat de jurnalistul Tudor Mușat care va fi în continuare relația cu China: „Vom păstra filosifia marilor state din Uniunea Europeană, de exemplu Germania, de a dezvolta relații cu China sau păstrăm în continuare distanța, mai ales că ultimul an și jumătate a fost unul de distanțare?”.

„Păstrăm distanța. Este ceea ce eu am observat ca ministru al Finanțelor Publice să avem o orientare puțin diferită și avem obicetive diferite. Este filosofia noastră”, a spus Florin Cîțu care a precizat că politica față de Beijing nu are legătură cu cine este la putere la Casa Albă.

„Cred că este un mod sănătos de a dezvolta România în perioada următoare”, a declarat Florin Cîțu, potrivit Europa FM.

O atitudine similară a avut și ministrul Transporturilor din cabinetul Cîțu, când a fost întrebat la Hotnews despre Autostrada Sibiu – Pitești.

Lansată la licitație în martie 2019, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, din cel mai important proiect rutier al României nu are încă un constructor desemnat. După amânări repetate, Compania de Autostrăzi a mai prelungit cu două luni termenul pentru finalizarea evaluărilor și stabilirea unui câștigător, respectiv până pe 19 martie 2021.

Întrebat despre această secțiune, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a vorbit joi la Hotnews despre „probleme de legalitate”  și „ajutor de stat” cu un participant extra-comunitar și că ar exista o comunicare a Comisiei Europene prin care statele membre nu sunt obligate să primească la licitații companii din țări cu care UE nu are tratat. Potrivit lui Drulă, China nu se află pe lista celor 20 de țări cu care UE a încheiat tratatul respectiv.

Conform celor mai recente inforrmații, oferta chinezilor de la China Railway se afla pe primul loc în cursa pentru secțiunea 4 din Autostrada Sibiu – Pitești.

Atitudinea actualului executiv față de companiile din China diferă însă față de cea a fostului guvern. Anul trecut, nu numai că ofertele firmelor din China au fost considerate admisibile, dar au și fost declarate câștigătoare. Spre exemplu, o companie din China urmează să construiască un tronson din Centura Zalău, în urma câștigării contractului pus la bătaie de Compania de Drumuri aflată atunci în subordinea ministrului zălăuan Lucian Bode.

Și la nivelul administrațiilor locale au fost câștigători din China la licitații. Cel mai elocvent exemplu este cel legat de tramvaiele din București, unde a fost declarată câștigătoare oferta asocierii Astra Vagoane Călători – CRRC Quingdao Sifang, însă contractul nu a fost încă semnat.

Aceeași asociere a fost declarată câștigătoare și la mega – licitația pentru 40 de trenuri regionale, organizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Procedura a fost contestată iar ARF urmează să emită un nou raport privind desemnarea unui câștigător.

Rămâne de văzut care va fi soarta acestor contracte cu finanțare europeană, dar și cât timp va mai putea fi „păstrată distanța” față de China.

Te-ar mai putea interesa și
Taxă suplimentară pentru consumatorii germani de gaze. Fiecare familie va plăti în plus 400-600 de euro pe an
Taxă suplimentară pentru consumatorii germani de gaze. Fiecare familie va plăti în plus 400-600 de euro pe an
Taxa suplimentară impusă de Germania toți consumatorilor de gaze din această țară, pentru a acoperi costurile suplimentare legate de înlocuirea importurilor de gaze rusești cu cele din alte......
Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie
Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie
Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, informează luni ...
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,3 miliarde lei în iunie, în creştere cu 2%
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,3 miliarde lei în iunie, în creştere cu 2%
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 3,3 miliarde de lei, la 30 iunie 2022, în creştere cu 2% comparativ ...
Transilvania Investments – Profitul a crescut cu 18%, până la 69 milioane de lei, în primele şase luni din 2022
Transilvania Investments – Profitul a crescut cu 18%, până la 69 milioane de lei, în primele şase luni din 2022
Transilvania Investments încheie primele şase luni din 2022 cu un profit de aproape 69 milioane de lei (peste 13 milioane ...