1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Chinezii, cu un pas mai aproape să livreze trenuri noi în România, după ce instanța a respins contestațiile Siemens și Alstom

Curtea de Apel București (CAB) a respins luni, 16 martie, contestațiile giganților europeni Siemens și Alstom la mega-licitația pentru 80 de trenuri noi în România. Anterior acestor contestații, prin care s-a cerut eliminerea chinezilor, era declarată pe primul loc oferta asocierii CRRC Qingdao Sifang - Astra Vagoane Călători.

17 mar, 2020 | | ECONOMICA.net

"Respinge excepţia tardivităţii parţiale a unora dintre criticile formulate prin plângerea depusă de Alstom Ferroviaria S.p.A. Respinge excepţiile inadmisibilităţii şi lipsei de interes referitoare la plângerea formulată de Siemens Mobility SRL. Respinge plângerile, ca nefondate. Definitivă", se arată în decizia CAB, pronunțată pe 16 martie.

Epopeea mega-licitației de aproape un miliard de euro este însă departe de a fi încheiată. Pe lângă contestațiile soluționate luni la CAB, giganții europeni au formulat și alte contestații.

Rămâne de văzut cum vor fi soluționate și acestea și dacă în final România va beneficia de trenurile noi.

Amintim că anul trecut Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis pe 29 noiembrie o parte din contestaţiile depuse de giganţii europeni Alstom şi Siemens la licitaţia ARF pentru achiziţia a până la 80 de trenuri noi care ar urma să circule pe căile ferate române.

Conform deciziei CNSC, ARF era obligată să reevalueze oferta declarată iniţial pe primul loc, cea depusă de asocierea CRRC Qingdao Sifang Co.Ltd – Astra Vagoane Călători.

Nemulțumiți că prin decizia CNSC nu a fost totuși eliminată competiția din China, giganții europeni au atacat-o mai departe la Curtea de Apel București, care s-a pronunțat luni.

Între timp, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a reevaluat oferta chinezilor, pe care a plasat-o iar pe primul loc. Alstom și Siemens au contestat și această reevaluare.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată se regăsește în intervalul: - 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță, - 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare - POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO