Chinezii de la Alibaba ar putea răscumpăra de la Yahoo 20% din acţiuni

Grupul chinez Alibaba este aproape de un acord cu Yahoo pentru răscumpărarea unei participaţii de 20% din propriile acţiuni de la compania americană, pentru 7 miliarde de dolari, a declarat duminică pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.
Economica.net - lun, 21 mai 2012, 06:37
Chinezii de la Alibaba ar putea răscumpăra de la Yahoo 20% din acţiuni

Achiziţia ar putea permite Alibaba, cel mai mare furnizor de servicii de comerţ electronic din China, să pregătească o ofertă publică iniţială în următoarele 18 luni, a afirmat sursa citată.

Alibaba, susţinută de acţionarii Temasek Holdings, Digital Sky Tehnologies şi Silver Lake, vrea să finanţeze achiziţia atât din fonduri proprii, cât şi prin împrumuturi.

Compania chineză încearcă de mai mult de un an să răscumpere acţiunile de la Yahoo.

Reducerea participaţiei la Alibaba reduce amprenta Yahoo în China, cea mai mare piaţă din lume, şi creşte şansele ca grupul american să devină ţinta unei preluări, consideră Jordan Rohan, analist la Stifel Nicolaus & Co.

„Pentru acţionarii Yahoo, vânzarea şi marşul ulterior către oferta publică iniţială ar fi factori clar pozitivi, deoarece mulţi se întreabă dacă compania americană va reuşi să monetizeze activele din China. În plus, capitalul necesar pentru delistarea Yahoo este redus odată cu fiecare monetizare a acţiunilor la Alibaba”, comentează analistul.
Yahoo a mai încercat anterior să vândă acţiuni la compania chineză, din care deţine 40%.

Compania americană a preluat în 2005 acţiunile la Alibaba pentru un miliarde de dolari şi controlul asupra diviziei chineze a Yahoo.

Divergenţele dintre cele două companii au apărut pentru prima dată în ianuarie 2010, când Alibaba a calificat drept „nesăbuit” sprijinul declarat de Yahoo în favoarea Google, companie impicată în acea perioadă într-o dispută cu autorităţile chineze privind cenzura practicată de acestea pe internet.

În luna martie a anului trecut, Alibaba a vândut divizia de plăţi online fără a-şi informa acţionarii, respectiv pe Yahoo, amplificând disputa dintre companii.

Divizia a fost transferată într-un holding controlat de miliaradrul chinez Jack Ma, fondator şi director general al Alibaba.

Yahoo, unul dintre pionerii internetului, nu a reuşit să ţină pasul cu creşterea unor rivali pentrum Google şi Facebook şi încearcă de câţiva ani să-şi revigoreze afacerile.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...