Chinezii de la CEFC ar putea prelua Rompetrol până la sfârşitul lunii iunie

CEFC China Energy Company Ltd ar putea finaliza preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas până la sfârşitul lunii iunie, oferindu-i Chinei acces la piaţa energetică a ţării balcanice şi în Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 17:32
Chinezii de la CEFC ar putea prelua Rompetrol până la sfârşitul lunii iunie

CEFC va achiziţiona o participaţie de 51% în KMGI de la KazMunayGas National, care va păstra restul participaţiei, fiind aşteptate aprobări din partea autorităţilor locale şi ale UE, a afirmat Alexey Golovin, vicepreşedinte senior al KMGI.

”Compania chineză sprijină angajamentele derivate din Memorandumul încheiat între KMGI şi statul român în ceea ce priveşte investiţiile viitoare, care urma să expire în decembrie înainte de a fi prelungit cu trei luni’, a declarat Alexey Golovin.

După temeri legate de întârzieri sau probleme juridice cu România, cele două companii au semnat în data de 15 decembrie un acord care va deschide calea pentru prima investiţie majoră efectuată de o companie chineză în această ţară din Europa de Est. Tranzacţia are ca scop extinderea afacerii în regiunea Mării Negre şi în Europa Occidentală, prin achiziţii, parteneriate sau proiecte de investiţii greenfield.

‘La nivel global, strategia este aceea de a construi un pod între Est şi Vest, iar acum, avându-i pe cei de la CEFC de partea noastră, un investitor financiar puternic, putem da viaţă acestui proiect’, a declarat Golovin, responsabil de dezvoltare corporativă şi strategie în cadrul KMGI.

Aflată în proprietatea chinezilor, capacitatea rafinăriei Petromidia a KMGI, deja cea mai mare din România, ar putea creşte până la 7-8 milioane de tone de ţiţei pe an, de la aproximativ 5 milioane de tone în prezent, a explicat Golovin.

Acesta a adăugat: ‘Plecând de la faptul că ni se alătură un nou acţionar cu putere financiară, luăm în considerare creşterea capacităţii de rafinare, dar nu în 2017. Este prea devreme să facem declaraţii ferme în această privinţă, e nevoie să studiem problema cu atenţie pentru că este vorba de un subiect foarte important şi o investiţie pe termen lung’.

KMGI, care operează lanţul de benzinării Rompetrol şi două rafinării, planifică pentru acest an investiţii in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, care în mare parte vor fi axate pe operaţiunile companiei din România, a declarat Golovin.

După semnarea actului adiţional privind prelungirea termenului Memorandumului cu cabinetul Cioloş, care şi-a încheiat mandatul, KMGI îşi menţine planul de a oferi 200 de milioane de dolari pentru majorarea participaţiei sale în rafinăria Petromidia, la aproximativ 80%, în cazul în care noul guvern al României va da curs vânzării planificate în condiţiile anunţate anterior. Discuţiile cu noul Cabinet vor începe, probabil, în următoarele câteva săptămâni, a explicat oficialul KMGI.

Memorandumul semnat cu Guvernul român în 2013 privind preţul acţiunilor şi înfiinţarea unui fond de investiţii de un miliard de dolari este văzut ca un ‘cadru legal pentru a lăsa trecutul în urmă’, inclusiv disputa privind conversia obligaţiunilor şi sechestrarea bunurilor de către stat, a declarat Golovin.

După depunerea unui aviz de litigiu de investiţii, proprietarul KMGI încă nu a înaintat împotriva României plângere în instanţele internaţionale de arbitraj, fiind dispus să poarte negocieri cu noul Guvern, a adăugat oficialul KMGI.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...