Chinezii de la CEFC ar putea prelua Rompetrol până la sfârşitul lunii iunie

Economica.net
30 01. 2017
statie_rompetrol_otopeni_15028600_33101700_05319500_44850000

CEFC va achiziţiona o participaţie de 51% în KMGI de la KazMunayGas National, care va păstra restul participaţiei, fiind aşteptate aprobări din partea autorităţilor locale şi ale UE, a afirmat Alexey Golovin, vicepreşedinte senior al KMGI.

”Compania chineză sprijină angajamentele derivate din Memorandumul încheiat între KMGI şi statul român în ceea ce priveşte investiţiile viitoare, care urma să expire în decembrie înainte de a fi prelungit cu trei luni’, a declarat Alexey Golovin.

După temeri legate de întârzieri sau probleme juridice cu România, cele două companii au semnat în data de 15 decembrie un acord care va deschide calea pentru prima investiţie majoră efectuată de o companie chineză în această ţară din Europa de Est. Tranzacţia are ca scop extinderea afacerii în regiunea Mării Negre şi în Europa Occidentală, prin achiziţii, parteneriate sau proiecte de investiţii greenfield.

‘La nivel global, strategia este aceea de a construi un pod între Est şi Vest, iar acum, avându-i pe cei de la CEFC de partea noastră, un investitor financiar puternic, putem da viaţă acestui proiect’, a declarat Golovin, responsabil de dezvoltare corporativă şi strategie în cadrul KMGI.

Aflată în proprietatea chinezilor, capacitatea rafinăriei Petromidia a KMGI, deja cea mai mare din România, ar putea creşte până la 7-8 milioane de tone de ţiţei pe an, de la aproximativ 5 milioane de tone în prezent, a explicat Golovin.

Acesta a adăugat: ‘Plecând de la faptul că ni se alătură un nou acţionar cu putere financiară, luăm în considerare creşterea capacităţii de rafinare, dar nu în 2017. Este prea devreme să facem declaraţii ferme în această privinţă, e nevoie să studiem problema cu atenţie pentru că este vorba de un subiect foarte important şi o investiţie pe termen lung’.

KMGI, care operează lanţul de benzinării Rompetrol şi două rafinării, planifică pentru acest an investiţii in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, care în mare parte vor fi axate pe operaţiunile companiei din România, a declarat Golovin.

După semnarea actului adiţional privind prelungirea termenului Memorandumului cu cabinetul Cioloş, care şi-a încheiat mandatul, KMGI îşi menţine planul de a oferi 200 de milioane de dolari pentru majorarea participaţiei sale în rafinăria Petromidia, la aproximativ 80%, în cazul în care noul guvern al României va da curs vânzării planificate în condiţiile anunţate anterior. Discuţiile cu noul Cabinet vor începe, probabil, în următoarele câteva săptămâni, a explicat oficialul KMGI.

Memorandumul semnat cu Guvernul român în 2013 privind preţul acţiunilor şi înfiinţarea unui fond de investiţii de un miliard de dolari este văzut ca un ‘cadru legal pentru a lăsa trecutul în urmă’, inclusiv disputa privind conversia obligaţiunilor şi sechestrarea bunurilor de către stat, a declarat Golovin.

După depunerea unui aviz de litigiu de investiţii, proprietarul KMGI încă nu a înaintat împotriva României plângere în instanţele internaţionale de arbitraj, fiind dispus să poarte negocieri cu noul Guvern, a adăugat oficialul KMGI.