Chinezii de la CEFC plătesc 680 de milioane de dolari pentru 51% din Rompetrol

CEFC China Energy Company Limited va plăti 680 de milioane de dolari pe pachetul de 51% din acţiunile KazMunaiGas Internaţional, noua denumire a grupului Rompetrol.
Economica.net - mar, 03 mai 2016, 11:59
Chinezii de la CEFC plătesc 680 de milioane de dolari pentru 51% din Rompetrol

Valoarea tranzacţiei a fost dezvăluită chiar de partea chineză , într-un comunicat de presă care anunţa semnarea tranzacţiei. În următorii cinci ani, CEFC va investi cel puţin 3 miliarde de dolari în proiecte energetice, investiţii care vor fi făcute prin viitorul fond de dezvoltare stabilit de partea kazahă împreună cu Guvernul României, care urmează să devină operaţional.

Potrivit inţelegerii, grupul Rompetrol va primi în continuare ţiţei din Kazahstan, pentru alimentarea celor două rafinării: 125 de milioane de tone, în următorii 15 ani.

Anunţul oficial privind vânzarea a 51% din acţiunile KMGI către CEFC a făcut vinerea trecută. 

„Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (CN KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat astăzi documentele specifice în cadrul unui parteneriat în cadrul KMG International NV (“KMGI”), în care CEFC va deţine o participaţie de 51%, respectiv 49% pentru CN KMG”, se arăta în comunicatul KMG International, trimis Bursei de Valori Bucureşti.

„Conform înțelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China își asumă în cadrul KMGI o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii. Sub denumirea « Silk Way» (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan – KMG și al companiei din China – CEFC in cadrul KMGI se va dezvolta având ca baza KMGI si subsidiarele sale”, se mai arăta în comunicat.

Kazahii au vândut în pierdere

Compania petrolieră naţională a statului kazah, KazMunaiGas, a cumpărat în anul 2007 75% din grupul Rompetrol, deţinut atunci în proporţie de 80% de defunctul om de afaceri român Dinu Patriciu şi 20% de americanul Phil Stephenson. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică la acea dată, dar, un an an mai târziu, în raportul financiar al companiei kazahe apărea că suma plătită pentru pachetul de 75% era de 1,7 miliarde de dolari. Compania anunţa atunci că a evaluat grupul Rompetrol la două miliarde de dolari. 

Grupul Rompetrol nu a obţinut niciodată profit, de când a fost preluat de KazMunaiGas, cu excepţia anului trecut, când a raportat un profit net de 4,6 milioane de dolari şi un rezultat operaţional EBITDA de 162 de milioane de dolari.

Grupul Rompetrol deţine cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, cu o capacitate de rafinare de peste cinci milioane de tone de petrol pe an şi capacităţi petrochimice, rafinăria Vega şi 1.100 de puncte de distribuţie caraburanţi în şase ţări. În 2015. Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria şi reţeaua de benzinării Rompetrol a livrat în România 1,58 milioane de tone de carburanţi şi a exportat alte aproximativ 1,95 milioane de tone. 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...