Chinezii de la Sanan Optoelectronics ar putea prelua compania germană Osram

Grupul chinez Sanan Optoelectronics a confirmat luni că a avut 'un contact preliminar' cu Osram, după ce informaţiile din presă privind posibila achiziţionare a producătorului german de corpuri de iluminat a dus la creşterea acţiunilor Osram, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 10 oct. 2016, 15:11
Chinezii de la Sanan Optoelectronics ar putea prelua compania germană Osram

La Bursa de la Frankfurt, acţiunile Osram au urcat cu 2,8% luni dimineaţă, dar au scăzut cu 0,44% după ce, într-un comunicat, s-a anunţat că reprezentanţii Sanan au avut o singură întâlnire faţă în faţă cu conducerea Osram, în care s-a discutat o posibilă achiziţie sau un potenţial acord de cooperare.

‘Până acum, nu au avut loc negocieri privind detaliile tranzacţiei. Nu au fost semnate documente angajante’, se arată în comunicatul Sanan.

Dacă Sanan va face o ofertă pentru Osram, a cărei capitalizare bursieră se ridică la şase miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari), ar fi cea mai mare achiziţie a unei companii germane de către un cumpărător din China.

Un potenţial licitator al Osram ar putea achiziţiona participaţia de 17,5% pe care o deţine Siemens la Osram, înainte de a face o ofertă pentru preluarea integrală a producătorului german de corpuri de iluminat.

Reprezentanţii Osram şi Siemens au refuzat să comenteze informaţia.

Ministerul Economiei din Germania a precizat că a aflat din presă despre oferta de preluare a Sanan Optoelectronics, dar este o problemă a companiei Osram pe care nu o poate comenta. Un purtător de cuvânt al ministerului a precizat că Germania este o economie deschisă, care salută investiţiile companiilor străine, dar Guvernul vrea să se asigure că este un nivel corect al concurenţei.

Osram, al doilea producător mondial de corpuri de iluminat, a început să fie supus la presiuni pe măsură ce cererea pentru corpurile tradiţionale de iluminat scade în favoarea tehnologiei LED.

În iulie, producătorul chinez de electrocasnice Midea şi-a majorat la 76,38% participaţia deţinută la compania germană Kuka.

Anterior, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, şi-a exprimat rezervele faţă de intenţia Midea de a prelua producătorul german de roboţi Kuka, declarând că ar prefera o preluare de către un alt grup german sau european. Sigmar Gabriel a criticat investiţiile realizate de ‘companiile care vin din ţările care nu şi-au deschis pieţele’, o aluzie deschisă la China, chiar dacă a subliniat că nu vizează ‘nicio ţară anume’.

În ultimii ani, mai multe IMM-uri germane din sectorul industriei au trecut sub control chinez. Legislaţia germană permite Guvernului să se opună preluării controlului unei companii germane de către o companie străină dacă securitatea sau ordinea publică sunt în pericol, însă aceste aspecte nu sunt singurele care ar trebui luate în prezent în considerare, crede Sigmar Gabriel.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...