Chinezii trec la nivelul următor în cucerirea piețelor externe: propriile flote de cargoboturi

Îndelung discutată, plecarea primului pachebot BYD din portul Shenzen este doar unul dintre evenimentele care arată ambițiile producătorilor auto din China în privința exportului de mașini.
Robert Stan - Dum, 07 apr. 2024, 09:07
Chinezii trec la nivelul următor în cucerirea piețelor externe: propriile flote de cargoboturi

Faptul că industria auto chineză se află în plină expansiune nu mai este o noutate. Nici că piața europeană este o țintă predilectă în special pentru mașinile electrice asamblate în China nu mai constituie o surpriză. În schimb, modul în care plănuiesc firmele din marele stat de la răsărit să cucerească e cu totul deosebit de ideea companiilor europene de a livra mașinile exportate.

La începutul acestui an, călătoria inaugurală a navei BYD Explorer 1 a făcut valuri mai întâi în presa din China și, mai apoi, după ce, pe 25 februarie 2024, pachebotul cu o lungim e de 199,9 de metri și o lățime de 38 de metri, a ajuns în portul german Bremerhaven, în cea din Europa.

Informația că o companie auto din China are propria navă „Roll-on / Roll-off” (Ro-Ro) care poate transporta până la 7.000 de mașini i-a uimit pe europeni. Iar confirmarea faptului că acest prim cargobot este doar primul dintr-o întreagă flotă care, în doar doi ani, va ajunge la opt nave, le-a demonstrat că intențiile chinezilor de a se impune pe piețele externe nu sunt deloc vorbe în vânt.

Dar aceasta este doar o mică parte din realitatea industriei auto actuale. În timp ce mari grupuri precum Volkswagen, Stellantis, Ford sau Renault au folosit totdeauna și continuă să utilizeze serviciile unor companii de transport naval, cele din China au o viziune mult mai largă.

Asta pentru că, în același timp cu BYD, și conaționalii de la SAIC, puternic susținuți de statul chinez, au lansat și ei la apă prima navă de transport Ro-Ro. Dacă BYD Explorer 1 a adus deja în Europa, în februarie, 5.000 de vehicule electrice noi, nava SAIC este în curs de a livra, tot în Germania, alte 3.700 de mașini.

Nici cei de la Geely nu se lasă mai prejos, producătorul auto așteptând în acest an livrarea propriei nave pentru transportul mașinilor.

„Principalul motiv pentru care se transportă acum atât de multe mașini din China în Europa este reducerea costurilor de transport și transformarea lanțului industrial într-unul cu adevărat controlabil și autonom”, a explicat expertul chinez Cui Dongshu. Șef al China Passenger Car Association (CPCA), el remarcă și faptul că, anterior, producătorii de automobile reușeau cu greu să rezerve ale unor operatori independenți pentru a își transporta mașinile către alte piețe.

Acesta pare a fi, de altfel, principalul motiv pentru care companiile din China au decis să își opereze propriile nave de transport. Grație unui control absolut asupra lanțului logistic, care se adaugă componentelor și mâinii de lucru mai ieftine, chinezii reușesc să reducă și mai mult costurile aferente producției și livrării unui vehicul.

Chiar și înainte de a deține propriile nave de transport producătorii din China au reușit, potrivit presei chineze, să exporte circa 1,2 milioane de mașini. Acesta este volumul exporturilor de mașini realizat de China în 2023 și este cu nu mai puțin de 78% mai mare față de anul precedent.

E drept că, deocamdată, doar o mică parte din exportul de mașini al Chinei a țintit Europa, iar așteptatele taxe vamale majorate ar putea frâna expansiunea către Bătrânul Continent, însă nu trebuie uitat că piața auto mondială include și alte piețe majore, precum cele din America de Sud sau alte state din Asia. Grație costurilor reduse de transport firmele din China ar putea concura cu cele europene, americane sau japoneze de pe o poziție de forță greu de anihilat. Iar, a lovi în concurenți pe toate piețele în care aceștia activează – și își livrează mașinile cu costuri mult mai mari – poate duce la erodarea competitivității acestora.

Citește și:
– Un sfert dintre vehiculele electrice vândute în Europa în 2024 vor fi fabricate în China – studiu
– China – Guvernul de la Beijing trimite „solul de pace” în Europa pentru a susţine cauza maşinilor electrice, conform Reuters

 

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...