Chiriile în Bucureşti au crescut în februarie cu 2%. Ferentari şi Dorobanţi, extremele Capitalei

Piaţa închirierilor rezidenţiale din Bucureşti a părut să dea în februarie primele semne de creştere timidă pe toată linia raportat la un interval de 30 de zile, într-o lună chiriile crescând cu până la 2%, situaţie care nu s-a mai repetat din 2008 încoace, conform unui comunicat al Anunturiparticulari.ro, remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 12 mart. 2013, 08:55
Chiriile în Bucureşti au crescut în februarie cu 2%. Ferentari şi Dorobanţi, extremele Capitalei

Ferentari a fost, în februarie, cartierul cu cea mai scăzută chirie, în medie, din Capitală, iar zona Dorobanţi s-a situat printre primele într-un top al celor mai ridicate chirii, chiria în cel mai scump cartier bucureştean ajungând să fie şi cu peste 60% mai mare decât chiria din cea mai ieftină zonă pe segmentul apartamentelor de două camere.

Raportând chiria medie din Ferentari la media întregii Capitale se observă însă că persoanele interesate de închirierea unui apartament în această zonă pot plăti o chirie cu 30% mai mică la garsoniere şi apartamente de 3 camere şi până la 48% sub nivelul mediu al oraşului pe segmentul unităţilor de două camere. Proprietarii de garsoniere din această zonă solicită în prezent o chirie medie de 161 euro pe lună. Pentru doar opt euro în plus, cei interesaţi pot închiria un apartament cu două camere, în timp ce preţul de strigare la chiria pentru o unitate de trei camere ajunge la 328 euro.

Dorobanţi, pe de altă parte, se situează în ceea ce priveşte chiriile cu 30-35% peste media Bucureştiului pe segmentul garsonierelor şi al apartamentelor de două camere. Chiria medie solicitată de proprietari pentru o garsonieră în Dorobanţi atinge 294 euro, ajungând în cazul apartamentelor de două camere până la 440 euro. Pentru o unitate de trei camere aflată într-un bloc din această zonă, chiriile se învârt în jurul sumei de 765 euro.

La nivelul Capitalei, pentru o garsonieră, proprietarii au solicitat în februarie o chirie medie de 227 euro, în creştere cu 1% faţă de ianuarie 2013. Raportat la un interval de 12 luni, chiria medie s-a depreciat uşor însă, de la 230 euro.

Pe segmentul apartamentelor de două camere, statisticile au înregistrat în februarie a două lună consecutivă de creştere a chiriei. Chiria medie a ajuns în prezent la 325 euro, cu 1% mai mare comparativ cu luna ianuarie 2013. În cazul apartamentelor de două camere, se observă creşteri în aceleaşi marje, inclusiv pe un interval de 12 luni, chiria medie solicitată în februarie 2012 fiind de 322 euro.

Unităţile de trei camere au înregistrat cea mai mare creştere de la o lună la alta. Dacă în ianuarie 2013, proprietarii solicitau o chirie medie de 439 euro, în februarie, nivelul a crescut cu 2%, până aproape de 450 euro. În comparaţie cu luna februarie a anului trecut, chiriile au scăzut uşor, cu aproximativ 1%.

Singurele tipuri de apartamente care au suportat scăderi ale chiriei au fost cele de patru camere. Proprietarii au solicitat în februarie o chirie medie de 642 euro, în scădere cu 5% pe un interval de 30 de zile. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, deprecierea nu mai este atât de accentuată, în februarie 2012, chiria medie cerută de proprietari fiind de aproximativ 655 euro.

Proprietarii de apartamente au scos în februarie la închiriat 2.090 de unităţi, o ofertă apropiată de nivelul lunii ianuarie a acestui an, când pe piaţă erau propuse spre închiriere puţin peste 2.130 de unităţi. Portofoliul de locuinţe de închiriat este însă net superior raportat la un interval de 12 luni, în februarie 2012 fiind scoase la închiriere 1620 de unităţi, cu 30% mai puţine decât în prezent.

Conform raportului lunar de monitorizare imobiliară Anunturiparticulari.ro, apartamentele de două camere nou intrate pe piaţa închirierilor în februarie au trecut de 910 de unităţi, în creştere cu 35% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Oferta se apropie totodată de nivelul lunii ianuarie a acestui an, proprietarii scoţând atunci la închiriere 919 unităţi. Garsonierele ocupă locul secund în topul numărului de oferte. În luna recent încheiată, 748 de astfel de unităţi au apărut pentru prima oară pe piaţă, în creştere cu 30% raportat la un interval de 12 luni. Oferta pe acest segment o depăşeşte şi pe cea înregistrată în luna ianuarie 2013, când pe piaţă apăreau 724 de garsoniere.

Cei interesaţi de închirierea unui apartament de trei camere au avut la dispoziţie în februarie 342 de unităţi scoase pe piaţă de proprietari. Oferta se plasează uşor sub nivelul înregistrat în ianuarie 2013, moment la care în Bucureşti apăreau 396 de unităţi de închiriat. Comparând însă cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o ofertă cu 11% mai bogată.

88 de apartamente cu patru camere au completat oferta de închiriere apărută pe piaţă în luna februarie. Dacă raportat la un interval de 30 de zile, nivelul este în scădere uşoară, de minus 5%, pe un interval de 12 luni, oferta actuală este cu aproximativ 40% mai bogată decât în februarie 2012.

Anunturiparticulari.ro a fost lansat în anul 2001 de compania Agentie.net şi constă în monitorizarea tuturor anunţurilor imobiliare publicate de persoanele particulare în presa scrisă şi pe Internet. Statistica are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare în toată presa scrisă şi pe Internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...