Chiriţoiu: După aplicarea taxei pe stâlp, preţul mediu al combustibililor în România se duce la media europeană

Aplicarea taxei pe stâlp a coincis cu o creştere a preţului mediu al combustibililor în România spre media europeană, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 13:30
Chiriţoiu: După aplicarea taxei pe stâlp, preţul mediu al combustibililor în România se duce la media europeană

‘Noi ne uităm la evoluţia preţului fără taxe în România faţă de alte state membre şi ce vedem? În mod normal, suntem sub media europeană. Anul trecut, avem un impact al taxei pe stâlp, acesta ne duce undeva la media europeană. Poate să fie coincidenţă, nu pot să vă spun că s-a întâmplat din cauza taxei pe stâlp, dar în orice caz am văzut efectul. După aplicarea taxei pe stâlp, vedem cum preţul mediu al combustibililor în România se duce la media europeană’, a explicat Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa de presă având ca temă activitatea Consiliului Concurenţei în anul 2014.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că cel mai important proces al anului este cel pe zona de benzină, unde au fost acordate până acum sancţiuni de 400 de milioane de euro, scrie Agerpres.

‘Sunt şase procese, dintre care cinci am câştigat la Curtea de Apel, unul a fost pierdut – în privinţa companiei italiene Eni. Toate se duc în acest an la Înalta Curte pentru decizia finală. Prioritatea noastră va fi cum se vor soluţiona aceste procese unde statul a încasat deja banii’, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit lui Chiriţoiu, instituţia nu a închis cazul după acordarea unor sancţiuni pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale privind eliminarea de pe piaţă a unui sortiment de benzină, ci a continuat o anchetă privind posibile alte înţelegeri. El a adăugat că o posibilă concluzie ar putea veni în cursul acestui an.

Conform raportului pentru anul 2014 al autorităţii de concurenţă, instituţia a avut calitate procesuală în 209 dosare, în creştere cu 22%, comparativ cu anul 2013, din care 180 dosare în domeniul concurenţei (mai mult cu 21% faţă de anul anterior). 96% dintre hotărârile irevocabile au fost favorabile, în creştere cu 3 puncte procentuale, iar procentajul amenzilor menţinute irevocabil a crescut cu 3 puncte procentuale, ajungând la 67%

Te-ar mai putea interesa și
Salariul mediu net pentru sectorul transporturilor și distribuției a ajuns la 3.500 de lei  – indexul salarial eJobs
Salariul mediu net pentru sectorul transporturilor și distribuției a ajuns la 3.500 de lei – indexul salarial eJobs
Peste 2.600 de locuri de muncă în sectorul transporturi și distribuție au fost postate de angajatori de la începutul anului și până acum pe eJobs.ro, acesta fiind unul dintre domeniile care......
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT sunt estimate la 4,5 trilioane dolari în 2023, ...
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Comisia Europeană urmează să îşi prezinte miercuri propunerile destinate să răspundă la subvenţiile anunţate de ...
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia a anunţat luni că vrea să ducă relaţiile cu China la "un nou nivel" şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile ...