Chiriţoiu: Legea privind produsele alimentare este foarte complicată şi va genera discuţii ample privind aplicarea ei

Legea privind comercializarea produselor alimentare este foarte complicată şi va genera discuţii ample cu privire la modul în care va fi aplicată, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - mar, 12 iul. 2016, 10:08
Chiriţoiu: Legea privind produsele alimentare este foarte complicată şi va genera discuţii ample privind aplicarea ei

‘Este o lege foarte complicată şi cred că va trebui să discutăm mult în privinţa modului în care o aplicăm. (…) Eu nu sunt lămurit: 51% pe ce luăm, pe fiecare magazin, pe toate magazinele dintr-un lanţ, pe lună, pe trimestru, pe an, nu ştiu… Deci foarte multe detalii rămân a fi stabilite în normele de aplicare a legii, cred că acolo se va muta discuţia şi va fi destul de complicată. Trebuie să facem un mecanism care să nu fie nici excesiv de birocratic, care să ducă la atingerea obiectivelor legii, dar, în acelaşi timp, fără a fi extrem de complicat şi birocratic’, a spus Chiriţoiu.

El a adăugat că nu se ştie deocamdată ce se va întâmpla, de exemplu, într-o perioadă de criză, când nu vor exista produse sau recolta va fi una slabă. ‘Ministerul Agriculturii, cu sprijinul nostru, va trebui să elaboreze foarte multe reguli pentru punerea în practică a acestei legi’, a susţinut oficialul Concurenţei.

Chiriţoiu a mai spus că această lege respectă legislaţia europeană de concurenţă, atâta vreme cât nu prevede expres ca produsele de fie româneşti, ci conţine sintagma ‘lanţul scurt’.

‘Ce ne-a spus nouă Guvernul este că e bine pentru clienţi să existe un procent mare de produse care vin pe lanţul scurt, adică produse care nu au mulţi intermediari şi sunt, în acest fel, mai proaspete, sunt produse care nu au circulat mult şi nu au traversat Europa. Dacă este un argument legat de sănătatea publică şi de bunăstarea consumatorului, acesta este un argument pe care noi l-am acceptat. Noi am obiectat numai la prevederea expresă privind procentajul de produse româneşti, ceea ce, în viziunea noastră, ar reprezenta o încălcare a regulilor europene. Dacă nu spunem că este vorba de produse româneşti, ci de produse care sunt pe lanţul scurt, atunci nu credem că este o problemă legată de legislaţia europeană de concurenţă. Dacă vorbim de lanţul scurt, atunci vorbim de interese legate în special de protecţia sănătăţii populaţiei şi atunci aduci un beneficiu consumatorilor şi nu este vorba de o încălcare a regulilor de concurenţă’, a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Întrebat dacă producătorii locali vor fi astfel avantajaţi, el a răspuns: ‘Dacă fac produse care sunt proaspete şi sunt bune pentru populaţie, populaţia este avantajată’.

‘Iar, dacă datorită faptului că populaţia este avantajată sunt şi ei avantajaţi, foarte bine, acum n-o să facem rău populaţiei numai de dragul de a nu-i avantaja pe unii sau pe alţii’, a adăugat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în weekend.

Potrivit legii, ‘lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi’.

Legea stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentajul de carne din România conţinut de acestea.

Potrivit actului normativ, ‘comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare’.

Legea spune că excepţie fac comercianţii cu o cifră de afaceri de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare va fi aprobă prin hotărâre de Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...