Chiriţoiu: Nu am primit notificarea privind CFR Marfă. Decizia va fi a CC sau a Comisiei Europene

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că GFR nu a notificat deocamdată tranzacţia privind CFR Marfă, acest tip de documente fiind trimise de obicei după semnarea contractului, iar decizia privind concetrarea economică va fi luată de instituţie sau de o structură a CE.
Economica.net - mar, 23 iul. 2013, 12:43
Chiriţoiu: Nu am primit notificarea privind CFR Marfă. Decizia va fi a CC sau a Comisiei Europene

„Deocamdată nu am primit notificarea din partea Grup Feroviar Român. De obicei, aceasta este trimisă după semnarea contractului, însă legislaţia dă posibilitatea să poată fi trimisă şi înainte”, a declarat Chiriţoiu pentru MEDIAFAX.

Notificarea intră exclusiv în sarcina cumpărătorului şi include o serie de documente privind activitatea celor două companii, dar şi despre piaţa pe care activează. Acesta poate fi trimisă, din punct de vedere legal, şi înainte de semnarea acordului, în cazul în care se face dovada intenţiei ferme de realizare a tranzacţiei, însă în marea majoritate a cazurilor documentele sunt trimise după încheierea contractului.

Legislaţia nu prevede un termen privind transmiterea notificării, însă în lipsa aprobării autorităţii de concurenţă cumpărătorul nu poate realiza efectiv preluarea controlului.

„Am discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene, care aşteaptă să vadă notificarea. După dimensiunea companiilor nu ar fi o tranzacţie de competenţa CE, însă după ce vom primi notificarea vom discuta dacă preiau ei cazul sau ni-l lasă nouă”, a mai spus Chiriţoiu.

Termenul pentru luarea unei decizii din partea autorităţii de concurenţă, care poate fi pozitivă, negativă sau pozitivă cu condiţii, este de şase luni.

Potrivit estimărilor preşedintelui Consiliului Concurenţei, cu datele din prezent referitoare la piaţa de transport feroviar de marfă CFR Marfă are o cotă de peste 40%, iar GFR deţine mai mult de 30%.

GFR, parte a grupului Grampet controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că anunţul Guvernului că trebuie aşteptat avizul Consiliului Concurenţei pentru semnarea contractului de privatizare este o „intoxicare şi o minciună”.

„Şi aici vreau să fac o precizare în spaţiul public şi acesta este un alt motv de îngrijorare pentru mine, legat de privatizarea CFR Marfă: membri ai Cabinetului au vehiculat ideea că se aşteaptă întâi avizul Consiliului Concurenţei, ceea ce este o minciună. Consiliul Concurenţei nu avizează decât după semnarea contractului”, a afirmat Băsescu.

El a spus că declaraţia privind necesitatea avizului Consiliului Concurenţei înaintea semnării contractului este o „intoxicare şi o minciună”.

El susţine, totodată, că GFR nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi caută bani „pe la bănci”, el întrebând de unde va mai avea compania bani de investiţii pentru modernizarea CFR Marfă.

În replică, Stoica a declarat pentru MEDIAFAX că Grup Feroviar Român discută cu instituţii financiare din top 5 mondial finanţarea tranzacţiei privind preluarea CFR Marfă şi este sigur că va putea face plăţile în condiţiile stabilite, fiind o companie bancabilă, solidă şi fără datorii.

Totodată, preşedintele Băsescu a susţinut că premierul Victor Ponta, care a preluat interimar conducerea Ministerului Transporturilor, trebuie să-şi asume politic privatizarea CFR Marfă şi a anunţat că va lua la 23 august o decizie definitivă privind numirea lui Ovidiu Silaghi la conducerea ministerului de profil.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 6,7 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. 3 milioane dintre aceștia se află acum în țări care n-au graniță cu Ucraina
Aproape 6,7 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. 3 milioane dintre aceștia se află acum ...
Aproape trei milioane de refugiaţi ucraineni au părăsit ţările de la frontiera cu Ucraina, unde au fugit imediat după invazia rusă, pentru a se deplasa apoi spre alte state europene care nu......
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei ...
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...