Chiţoiu: Desecretizarea licenţei de exploatare a Roşia Montană necesită acordul investitorului

Guvernul va decide desecretizarea licenţei de exploatare pentru Roşia Montană în baza unei solicitări scrise a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale /ANRM/, însă trebuie să existe şi acordul investitorului, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, miercuri, după şedinţa Executivului.
Economica.net - mie, 25 iul. 2012, 14:35
Chiţoiu: Desecretizarea licenţei de exploatare a Roşia Montană necesită acordul investitorului

‘Contractul nu este secret, este public. Secretă este licenţa de exploatare, gestionată de ANRM. Urmează ca în baza unei solicitări scrise de ANRM să fie decisă în Guvern desecretizarea. Trebuie şi acordul investitorului’, a afirmat Daniel Chiţoiu.

Într-un punct de vedere oficial, remis AGERPRES, compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ a precizat că desecretizarea contractului de licenţă pentru proiectul minier de la Roşia Montană va fi posibilă numai dacă statul român va modifica legea care clasifică aceste informaţii.

‘Compania Roşia Montana Gold Corporation respectă toate prevederile legale în vigoare. Contractul de asociere dintre statul român, prin Minvest Deva, şi Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto, precum şi actualizările acestuia, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerţului, cât şi pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (…) În ceea ce priveşte contractul de licenţă, acesta reprezintă informaţie clasificată, conform legii. Dacă statul român modifică legea şi permite desecretizarea licenţelor miniere, noi vom respecta legea, ca şi până acum’, se arată în informarea companiei.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat, luni, că Executivul urma să aprobe, în şedinţa de miercuri, 25 iulie a.c., desecretizarea contractului de licenţă privind proiectul minier de la Roşia Montană.
‘Miercuri, prin şedinţa de Guvern, vom cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Roşia Montană în integralitatea lui. Deci, în afară de acordul de asociere care se află pe site-ul Ministerului Economiei şi care este public, dorim ca publicul să fie informat în ceea ce priveşte conţinutul licenţei de exploatare. Licenţele de exploatare, în principiu, sunt trecute la categoria informaţii clasificate. dar pe noi de interesează ca, atât timp cât acest proiect reprezintă sau are ca scop valorificarea unei resurse naturale atât de importante, românii să cunoască despre ce este vorba. Nu este suficient să cunoască un ministru sau doi, ci trebuie ca publicul să aibă acces la toate informaţiile legate de acest proiect’, a spus ministrul Mediului.

RMGC a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%.

Compania urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de călători
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a pus în dezbatere un proiect pentru modernizarea a 55 de locomotive electrice, coversia a 20 de locomotive diesel în locomotive electrice cu......
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei pentru ...
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Cele trei bănci publice turceşti care autorizau sistemul rusesc de plăţi Mir vor renunţa la acesta după avertismentele ...
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Panourile fotovoltaice sunt o soluție tot mai des întâlnită. Acestea sunt de ajutor când vine vorba de independență ...