Chiţoiu e aşteptat miercuri la Oltchim să prezinte rezultatul discuţiilor cu conducerea

Liderul salariaţilor de la Oltchim, Corneliu Cernev, afirmă că sindicaliştii s-au întâlnit cu conducerea Ministerului Economiei şi au fost făcuţi "paşi importanţi pentru salvarea combinatului", convenindu-se ca miercuri ministrul Daniel Chiţoiu să vină la combinat pentru discuţii cu angajaţii.
Economica.net - mar, 18 sept. 2012, 11:03
Chiţoiu e aşteptat miercuri la Oltchim să prezinte rezultatul discuţiilor cu conducerea

Cernev a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că în urmă cu o zi o delegaţie a angajaţilor Oltchim a fost primită la discuţii la Ministerul Economiei, iar în cursul acestei zile conducerea combinatului va merge la Bucureşti pentru a-i prezenta ministrului Daniel Chiţoiu un program etapizat de repornire a instalaţiilor combinatului.

„Pot spune că am făcut paşi importanţi în direcţia salvării combinatului. I-am spus ministrului Chiţoiu că încercam să facem rost de banii necesari pentru achitarea salariilor pe iulie şi august, pentru acordarea tichetelor de masă pe două luni şi pentru repornirea instalaţiilor. S-a stabilit, la presiunea noastră, ca întreaga conucere a combinatului să meargă astăzi (marţi – n.r.) la Ministerul Economiei şi să prezinte un program etapizat de repornire a combinatului şi un grafic financiar pentru fiecare etapă. Am mai convenit cu ministrul să numească administratori speciali care să monitorizeze operaţiunea de repornire şi să supravegheze ca resursele financiare alocate în acest scop să fie folosite eficient. În acest moment, la Oltchim nu mai sunt proteste”, a declarat Corneliu Cernev.

El a mai susţinut că a convenit cu ministrul Economiei ca acesta să meargă miercuri la Oltchim, pentru a le prezenta angajaţiilor concluziile discuţiilor cu sindicatul şi cu conducerea combinatului.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunţat, luni, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Decizia preşedintelui OPSPI privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ţine cont de trei acţiuni în instanţă depuse de preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu. Diaconescu a depus în ultimele zile trei acţiuni în anulare, una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Şeful OPSPI a mai anunţat că societăţi care reprezintă Gazprom au solicitat amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic.

Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, săptămâna trecută, în instanţă, anularea hotărârii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune şi preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei către AVAS.

În dimineaţa zilei de luni, Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucureşti două cereri, care privesc anularea privatizării Oltchim şi suspendarea tuturor măsurilor de privatizare până la soluţionarea cererii de anulare a deciziei AGA.

Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu şi omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest din Cluj.

Începerea negocierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiţie pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunţat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiţii nu este îndeplinită.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...