Chiţoiu: Vom face o analiză la CupruMin să vedem dacă e nevoie de o corecţie. Statul să nu piardă

Ministerul Economiei va începe o analiză a procedurii de atragere de investiţii la Cupru Min, pentru a vedea dacă este nevoie de modificări ale procedurii, astfel încât statul român să nu fie prejudiciat, a declarat joi ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, la predarea mandatului către noul ministru de resort, Andrei Gerea.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 09:40
Chiţoiu: Vom face o analiză la CupruMin să vedem dacă e nevoie de o corecţie. Statul să nu piardă

‘Vom face o analiză şi noul ministru trebuie să cunoască toată procedura, cum s-a început, urmând să ia o decizie dacă e nevoie de corecţie a procedurii sau a caietului de sarcini, astfel încât să prezervăm interesele statului român, adică statul român să nu fie prejudiciat din această procedură’, a spus Chiţoiu.

El nu a dorit să răspundă de ce este nevoie de această analiză şi dacă ceva a fost în neregulă până acum cu acest proces.

Ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, i-a predat mandatul ministerial joi dimineaţă deputatului liberal Andrei Gerea, spunându-i că acest minister are în prezent de rezolvat probleme arzătoare, precum privatizarea Oltchim şi atragerea de investiţii la Cupru Min.

‘Vă predau mandatul de ministru al Economiei, pe care l-am deţinut interimar câteva zile, împreună cu problemele arzătoare pe care le are Ministerul Economiei în perioada imediat următoare, respectiv Oltchim, finalizarea procedurii la Cupru Min… După cum v-am informat, am suspendat 30 de zile (procedura la Cupru Min – n.r.) pentru a face o analiză şi a prelua dumneavoastră procedura, astfel încât să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, în interesul statului român’, i-a spus Chiţoiu succesorului său.

La rândul său, noul ministru, Andrei Gerea, a răspuns că s-ar fi bucurat să preia ministerul cu cât mai puţine probleme. ‘Dar în viaţă nu e cum visăm, ci e o realitate căreia trebuie să-i facem faţă. Problemele economiei româneşti nu sunt de ieri, de astăzi, am încercat pe parcursul activităţii să contribuim la rezolvarea multora dintre acestea, dar iată că în continuare aceste probleme se perpetuează, chiar dacă unele s-au închis. Sunt conştient de sarcina grea pe care o am la acest minister’, a spus noul ministru.

Miercuri, la ceremonia de învestire în funcţie a lui Gerea, preşedintele Traian Băsescu i-a urat succes şi a subliniat că va avea două misiuni grele: Oltchim şi Cupru Min.

”Permiteţi-mi să vă doresc succes. Aveţi două misiuni teribil de grele: Oltchim şi Cupru Min. Sper să se deruleze procese transparente în favoarea companiilor’, a spus Băsescu.

Ministerul Economiei a transmis marţi un comunicat de presă în care preciza că a decalat cu 30 de zile calendarul procedurii de atragere de investiţii la Cupru Min, fără a explica însă motivul.

Reprezentanţii ministerului au arătat că, în procesul de vânzare de concentrat de cupru, cu plata în avans, derulat de Ministerul Economiei şi S.C. Cupru Min S.A., până la această dată s-au derulat următoarele etape: ‘Publicarea anunţului conţinând oferta de vânzare a concentratului de cupru în dată de 05.07.2013, cu termen de depunere a documentelor de participare 19.07.2013; a fost depusă o singură ofertă din partea Trafigura PTE LTD Singapore; în urma analizei documentelor de participare depuse, comisia a constatat că ofertantul nu a întrunit criteriile de eligibilitate, fapt pentru care a fost eliminat, iar procedura a fost reluată; Anunţul a fost republicat în dată de 26.07.2013, cu termen de depunere a documentelor care atestă îndeplinirea criteriilor de eligibilitate în dată de 2.09.2013’.

Au fost depuse în termen 3 oferte: Trafigura PTE LTD Singapore, Glendore International Elveţia şi Yldirim Holding AŞ Turcia. Criteriile de eligibilitate au fost îndeplinite doar de 2 ofertanţi: Trafigura şi Yldirim.

‘Începând cu data de 19.09.2013, cei doi ofertanţi au accesat Camera de date în vederea întocmirii ofertelor preliminare şi neangajante care au fost depuse până la data de 07.10.2013; În prezent sunt în analiza ofertele preliminare şi amendamentele la proiectul de contract depuse de către ofertanţi; Procedura în curs prevedea analizarea ofertelor şi negocieri cu ofertanţii în săptămâna 14-18 octombrie 2013, urmate de licitaţie cu oferta în plic în săptămâna 21-25 octombrie 2013; Procedura a fost derulată de către comisia de coordonare a restructurării, atragerii de investiţii şi privatizare a S.C. Cupru Min S.A. şi comisia de licitaţie/ negociere, numite prin Ordinul Ministrului Economiei nr.1539 din 3 iulie 2013’, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei, transmis presei marţi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...