Christian Tour susţine că a refuzat să se ralieze înţelegerilor privind preţurile agenţiilor concurente în dezavantajul turistului

Turoperatorul român Christian Tour susţine că a refuzat să se ralieze înţelegerilor privind preţurile cu agenţiile concurente în dezavantajul turistului, iar datorită cooperării cu Consiliul Concurenţei în cadrul anchetei, care a ţinut cont şi de "comportamentul corect constant al acestuia pe piaţă", a primit imunitate la amendă.
Economica.net - lun, 14 ian. 2019, 13:52
Christian Tour susţine că a refuzat să se ralieze înţelegerilor privind preţurile agenţiilor concurente în dezavantajul turistului

„Agenţia de turism a fost promotorul unei concurenţe reale, prin preţuri accesibile oricui şi a refuzat să se ralieze înţelegerilor privind preţurile cu agenţiile concurente în dezavantajul turistului. Christian Tour a fost cel care a dat startul unei abordări comerciale orientate spre client, fapt pentru care a fost blamat şi atacat de unii dintre concurenţi, care s-au coalizat în încercarea de pune capăt practicii preţurilor accesibile promovate de Christian Tour. Turoperatorul a primit imunitate la amendă după începerea investigaţiei datorită cooperării cu Consiliul Concurenţei în cadrul anchetei, care a ţinut cont şi de comportamentul corect constant al Christian Tour pe piaţă„, se arată într-un comunicat al turoperatorului remis luni AGERPRES.

Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a sancţionat 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice prin agenţii de turism.

Conform autorităţii de concurenţă, în perioada iunie 2013 – septembrie 2016, un număr de 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor sau a pachetelor turistice comercializate.

Marius Pandel, unul dintre acţionarii Christian Tour, afirmă că, după declanşarea investigaţiei, decizia luată de conducerea Christian Tour a fost aceea de a colabora „total şi transparent” cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

„Ancheta în domeniul turismului scoate la lumină detalii privind modul în care unele mari agenţii turoperatoare din ţara noastră s-au înţeles nu doar asupra preţului vacanţelor, ci şi în privinţa unei strategii comune împotriva competitorilor care practicau preţuri mai mici la pachetele turistice, aşa cum este Christian Tour”, a declarat Marius Pandel.

Corespondenţa pe e-mail dintre reprezentanţii agenţiilor de turism, adunată de investigatori într-un raport voluminos, de câteva sute de pagini, arată, printre altele, modul în care principalii actori din piaţa de turism stabileau preţurile la vacanţele cu avion charter, precum şi strategia lor de a împiedica agenţia Christian Tour să opereze chartere pe anumite destinaţii.

„Christian Tour şi-a început activitatea în urmă cu aproape 22 de ani prin a vinde vacanţe celor cu bani puţini, deşi în acele vremuri preţurile erau mari şi puţini îşi permiteau să călătorească în străinătate. Pentru că a creat oferte de vacanţe foarte ieftine, începând de la 1 euro, Christian Tour a fost reclamat la Consiliul Concurenţei. Însă, exact genul acesta de politici de marketing dovedeşte clar că noi nu ne-am înţeles cu nimeni pentru a stabili preţurile, ci am fost permanent contra curentului. Aşteptăm ziua în care vor fi atacate şi companiile aeriene care au promoţii la biletele de avion la 9,99 euro”, subliniază Marius Pandel.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a început după ce în atenţia instituţiei a ajuns o înregistrare video publicată pe Youtube, făcută la o întâlnire a agenţiilor organizată la Predeal în 2013, unde unul dintre vorbitori a îndemnat direct la stabilirea unui preţ minim al vacanţelor şi la coordonarea comportamentelor pe piaţă, în defavoarea clienţilor.

Compania Christian Tour a fost fondată de Cristian Pandel şi activează din anul 1997 pe piaţa vacanţelor, fiind unul dintre cele mai longevive şi apreciate branduri de turism din ţară. Touroperatorul deţine 40 de agenţii proprii în România şi are o prezenţă puternică şi peste hotare, în Polonia, Serbia, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Spania iar recent a început expansiunea şi în Statele Unite ale Americii (divizia online).

Christian Tour a încheiat anul 2018 cu vânzări nete de aproximativ 85 de milioane de euro. La finalul anului 2018 compania a încheiat o poliţă de asigurare în valoare de 3 milioane de euro pentru protejarea clienţilor săi, ceea ce reprezintă o asigurare-record în domeniul turismului.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex – Profitul net a scăzut cu 38,4%, în primul trimestru
Chimcomplex – Profitul net a scăzut cu 38,4%, în primul trimestru
Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, a înregistrat în primul trimestru un profit net de 72,75 milioane lei, mai mic cu 38,4%, şi afaceri de 612,36......
Începe programul „Litoralul pentru toţi”. Care sunt preţurile cele mai mici şi cât costă un sejur all-inclusive
Începe programul „Litoralul pentru toţi”. Care sunt preţurile cele mai mici şi cât costă un sejur all-inclusive
Turiştii se pot caza în hotelurile din staţiunile de la Marea Neagră cu tarife ce pornesc de la 34 de lei pe noapte de ...
Polonia: Deputaţii au ajuns la un compromis privind reforma justiţiei pentru a debloca fondurile din PNRR
Polonia: Deputaţii au ajuns la un compromis privind reforma justiţiei pentru a debloca fondurile din PNRR
Deputaţii coaliţiei de guvernare din Polonia s-au pus de acord joi asupra reformelor justiţiei despre care guvernul afirmă ...
Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie
Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie
Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer ...