Chrysler a început procedura de listare la bursă. Fiat speră la fuziunea cu producătorul american

Grupul american Chrysler, controlat de concernul italian Fiat, a început procedura de listare la bursă, care ar putea rezolva disputa îndelungată dintre acţionarii producătorului auto privind valoarea companiei, principalul obstacol în calea fuziunii.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 09:18
Chrysler a început procedura de listare la bursă. Fiat speră la fuziunea cu producătorul american

Directorul general al Fiat şi Chrysler, Sergio Marchionne, încearcă de patru ani să fuzioneze cele două companii prin preluarea participaţiei deţinute la Chrysler de influentul sindicat United Auto Workers (UAW).

UAW deţine, printr-un trust de asigurări de sănătate pentru angjaţii pensionaţi, 41,5% din acţiunile Chrysler, participaţie obţinută în 2009, când compania a obţinut un bailout de la guvernul american şi a fost preluată de urgenţă de Fiat, pentru a evita falimentul.

Restul acţiunilor sunt deţinute de Fiat, care doreşte o fuziune cu Chrysler pentru a căpăta anvergura necesară pentru a concura la nivel global cu grupuri de talia Toyota, Volkswagen şi General Motors.

Fiat şi UAW sunt prinse într-un litigiu privind preţul acţiunilor Chrysler.

Documentele depuse pentru listarea la bursă indică flotarea de acţiuni Chrysler în valoare de numai 100 milioane de dolari, deţinute de UAW, pachet simbolic menit să sondeze interesul pieţei şi să faciliteze stabilirea unui preţ indicativ pentru ofertă. Numărul de acţiuni scoase pe piaţă va fi stabilit mai târziu. Toate acţiunile flotate pe bursă provin din participaţia trustului de asigurări de sănătate.

Fiat şi UAW apelează astfel la investitorii din piaţă pentru a stabili preţul corect al Chrysler, după mai mulţi ani de negocieri fără succes. UAW cere 5 miliarde de dolari în schimbul acţiunilor Chrysler, cu aproape 1 miliard de dolari mai mult faţă de cât este dispus Marchionne să ofere.

Chrysler deţinea la jumătatea anului rezerve de numerar de 12,2 miliarde de dolari. Dacă va câştiga accesul la aceste fonduri, Fiat ar putea refinanţa restructurarea operaţiunilor din Europa, unde vânzările auto s-au prăbuşit la minimul ultimilor 20 de ani, provocând pierderi uriaşe pentru producători.

Conform înţelegerii încheiate în 2009, intermediată de guvernul SUA, grupul Fiat este îndreptăţit să preia toate acţiunile deţinute de UAW la Chrysler pentru 4,25 miliarde de dolari plus o dobânză anuală de 9%, calculată începând din ianuarie 2010.

Marchionne a declarat recent că UAW „ar trebui să-şi cumpere un bilet la loterie” dacă doreşte să primească 5 miliarde de dolari în schimbul participaţiei la Chrysler.

Chrysler şi General Motors au fost restructurate în 2009 cu finanţare şi garanţii de la guvernul SUA. A urmat o perioadă de revitalizare a industriei auto americane, ajutată şi de revenirea puternică a pieţei SUA, cu vânzări la maximul ultimilor 6 ani.

General Motors s-a relistat la bursă în noiembrie 2010, reuşind să atragă 18 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...