Cifra de afaceri brută a Rompetrol Rafinare scade cu 6% în primele 9 luni. Compania consemnează pierderi de 26,9 milioane dolari

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat în primele 9 luni din 2019 o cifră de afaceri brută de peste 3,9 miliarde de dolari, în scădere cu 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi pierderi nete de 26,9 milioane dolari, informează compania într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Economica.net - joi, 14 nov. 2019, 17:00
Cifra de afaceri brută a Rompetrol Rafinare scade cu 6% în primele 9 luni. Compania consemnează pierderi de 26,9 milioane dolari

Aceste rezultate au fost influenţate, în principal, de scăderea cotaţiilor de piaţă ale produselor petroliere faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut.

„Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a depăşit 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 26,9 milioane dolari, puternic afectat de volatilitatea pieţei de profil”, precizează compania.

De asemenea, independent de activitatea operaţională, rezultatele consolidate au fost impactate de mediul de piaţă şi de presiunea marjelor brute de rafinare, care în primele luni ale anului au scăzut substanţial, de la 51,3 dolari/tonă, la 37,6 dolari/tona.

„Marja europeană de rafinare a scăzut cu -5,4 dolari/MT (-11,5%) în trimestrul III 2019 faţă de trimestrul III 2018 şi cu -12 dolari/MT (-27,4%) în primele 9 luni ale anului 2019 faţă de perioada similară din 2018, ca urmare a unei presiuni semnificative asupra acestora, determinate de creşterea preţului la ţiţeiul de tip Urals şi de scăderea marjelor la benzină şi motorină pe plan european”, se menţionează în comunicatul companiei.

În perioada ianuarie – septembrie, compania a continuat programele de optimizare a proceselor de producţie şi eficientizare a costurilor de operare, programe începute în anul 2014 şi continuate până în prezent. Totodată, perspectivele arată că în trimestrul IV 2019 şi la începutul anului 2020, marjele de rafinare vor creşte în baza noii reglementări IMO (Organizaţia Maritimă Internaţională) care impune scăderea de la 3,5% (în prezent) la 0,5% a conţinutului de sulf din combustibilul marin de la 1 ianuarie 2020.

Rompetrol Rafinare şi-a propus pentru 2019 investiţii totale de peste 60 de milioane de dolari, în cele 3 unităţi de producţie din Năvodari şi Ploieşti.

Potrivit datelor transmise de companie, valoarea exporturilor realizate de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare, a depăşit în primele 9 luni din 2019 pragul de un miliard de dolari (1,15 miliarde dolari).

Pe segmentul de rafinare, care cuprinde rezultatele referitoare la rafinăriile Petromidia şi Vega, compania a consemnat o cifră de afaceri brută de peste 3,3 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2019, în scădere cu 7% comparativ cu nivelul atins anul trecut.
Totodată, rezultatul operaţional EBITDA a scăzut, de la un profit de 135 de milioane dolari, la unul de aproape 72 milioane dolari în perioada ianuarie – septembrie 2019.

„Din punct de vedere operaţional, Rompetrol Rafinare a continuat să obţină rezultate record. La nivelul rafinăriei Petromidia, au fost procesate 4,756 milioane tone de materie primă, cel mai ridicat rezultat atins de rafinăria Petromidia, pentru o perioadă de 9 luni, cu 18 mii tone în plus comparativ cu recordul istoric de anul trecut. În acelaşi timp, a fost obţinută cea mai mare producţie de carburant special de aviaţie, ca urmare a optimizării proceselor de producţie. În primele 9 luni din 2019 au rezultat 312.000 tone de Jet A1, aproape de nivelul atins pentru întreg anul 2018. Petromidia a mai obţinut rezultate importante în ceea ce priveşte randamentul produselor albe (86,1%wt), disponibilitatea mecanică (97,5%), pierderea tehnologică (0,814%wt) şi indicele de intensitate energetică (96,9%)”, se arată în comunicat.

În septembrie, Petromidia a aniversat 40 de ani de la punerea în funcţiune a primei instalaţii (Distilare Atmosferică). În cele patru decenii, cea mai mare rafinărie din România a procesat un total de peste 125 de milioane de tone de ţiţei. Din total, aproape jumătate (59,6 milioane de tone) a fost procesat în perioada 2007 – septembrie 2019, sub managementul KazMunayGas.
Un studiu recent realizat de una dintre cele mai importante agenţii de rating din domeniu arată faptul că Petromidia a atins un indice de complexitate de 11.4 şi este una dintre cele mai tinere rafinării din Europa (după standardele internaţionale).

În ceea ce priveşte rafinăria Vega (cea mai veche unitate de procesare din Romania – din anul 1905 – şi singurul producător intern de bitum şi hexan), procesarea totală de materie primă în primele luni din 2019 a fost de 324.663 tone, record pentru perioada ianuarie – septembrie. De asemenea, au fost atinse niveluri record pentru producţia de hexan (72.000 tone) şi bitum (84.000 tone), în baza cererii de piaţă ridicate.

Pe segmentul de petrochimie, care cuprinde activitatea de petrochimie din societatea Rompetrol Rafinare şi activitatea societăţii Rompetrol Petrochemicals SRL, datele anunţate arată că producţia totală de polimeri a fost de 92,2 kt, în scădere cu 22,4% faţă de primele 9 luni din 2018. Scăderea producţiei de polimeri a fost determinate, în principal, de rata de funcţionare scăzută în instalaţiile de polilietilenă, ca urmare a condiţiilor nefavorabile de piaţă.

„Rezultatele diviziei petrochimice au continuat să fie afectate de presiunea pieţei asupra marjelor, atingând în primele 9 luni ale anului 2019 cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu”, spun reprezentanţii companiei.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-şi majoreze cota de piaţă şi pe categoriile secundare de produse.

În zona de distribuţie, care cuprinde rezultatele subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality
Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas, cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 2,2 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2019, în scădere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului 2018.

De asemenea, segmentul de distribuţie a atins în primele luni din 2019 un nivel al indicatorului EBITDA de 49,5 milioane USD, în creştere cu 33% peste nivelul perioadei ianuarie – septembrie 2018.

Deschiderea a peste 70 de noi puncte de distribuţie carburanţi (staţii de carburanţi şi baze interne) în ultimul an, dar şi creşterea importantă pe segmetul NFR (non-fuel retail), au susţinut evoluţia segmentului de distribuţie.

Potrivit sursei citate, vânzările totale de carburanţi pe plan intern s-au ridicat la 1,87 milioane de tone, în creştere cu 2,5% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2018.

La sfârşitul lunii septembrie 2019, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 944 puncte de comercializare – staţii proprii, staţii partener, staţii expres şi baze interne.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al Romaniei, plătind peste 453 milioane dolari în trimestrul III 2019 şi peste 1,18 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2019.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...