Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere în primele trei luni din 2024

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primul trimestru al anului atât ca serie brută, cu 6,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,5%, raportat la perioada similară din 2023, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mie, 08 mai 2024, 10:18
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere în primele trei luni din 2024

În martie 2024, acesta a urcat faţă de luna anterioară, atât ca serie brută, cu 8,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,7%, scrie Agerpres.

Raportat la martie 2023, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în martie 2024, atât ca serie brută, cu 2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,3%.

Potrivit INS, creşterea în primele trei luni ale anului a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, cu 6,4%, s-a datorat majorării vânzărilor de produse nealimentare (+12,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,7%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,8%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, a urcat cu 5,5% pe fondul creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,5%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2024, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu datorită majorărilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,3%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,0%) şi la vânzările de produse nealimentare (+6,7%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, pe ansamblu, în luna martie 2024, comparativ cu februarie, în urma creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,4%, iar vânzările de produse nealimentare au rămas la acelaşi nivel.

În martie 2024, comparativ cu martie 2023, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut pe ansamblu datorită majorărilor consemnate la vânzările de produse nealimentare (+6,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,2%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2024, comparativ cu luna martie 2023, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+10,9%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,7%, precizează INS.

Te-ar mai putea interesa și
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor a anunţat, duminică, deschiderea traficului pe Centura Sântandrei, un drum nou în lungime de 5 kilometri, prima din cele şapte centuri noi construite......
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze ...
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Marca Jaguar se apropie de împlinirea a nouă decenii de inovații și producție de motoare cu ardere internă și sărbătorește ...
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Un elicopter al preşedinţiei Iranului a fost implicat duminică într-un accident în nord-vestul ţării şi încă nu ...