Cifra de afaceri din industria de apărare a crescut cu 13% în primul semestru din 2015

Industria românească de apărare a realizat o cifră de afaceri de aproape 310 milioane de lei în primele şase luni ale anului, în creştere cu 13% faţă de acelaşi interval din 2014, a anunţat marţi într-un comunicat, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului /MECT/.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 10:45
Cifra de afaceri din industria de apărare a crescut cu 13% în primul semestru din 2015

Conform indicatorilor de evaluare analizaţi în cadrul unei întâlniri recente între autorităţi şi reprezentanţii industriei de profil, cea mai mare parte a companiilor din industria de apărare au realizat creşteri ale cifrei de afaceri, precum şi ale veniturilor din exploatare. Astfel, afacerile industriei au crescut, per ansamblu, cu 13%, ajungând la o valoare de 309.114.000 lei.

Companiile care au contribuit într-o mare măsură la această evoluţie sunt Uzina Mecanică Sadu S.A. (creştere cu 65% faţă de S1 din 2014), Fabrica de Arme Cugir S.A. (creştere cu 60% faţă de cea din S1 2014), IAR S.A. (plus 52% faţă de S1 din 2014), Compania Naţională ROMARM S.A. (plus 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), Fabrica de Pulberi Făgăraş S.A. (plus 32%), Uzina Mecanică Moreni S.A. (plus 30%), Metrom S.A. (plus 28%), S.C. IOR S.A. (plus 23%), Avioane Craiova S.A. (plus 13%), Uzina Mecanică Mija S.A. (plus 7%) şi Uzina Mecanică Bucureşti S.A. (plus 7%).

Pe de altă parte, industria de apărare a realizat creşteri semnificative la export în semestrul I din 2015, până la aproximativ 284 milioane de lei, mai mult cu 31,77% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Companiile care au realizat cele mai mari creşteri ale exportului sunt Avioane Craiova S.A. (86,5%), Compania Naţională ROMARM S.A. (aparat central) 39,31%, S.C. IOR S.A. (28,27%) şi IAR S.A. (17,45%).

‘Din punct de vedere al eficienţei economice au fost înregistrate creşteri ale profitului operaţional, ale productivităţii muncii, precum şi scăderi ale cheltuielilor totale la mia de lei venituri. În plus, în prima parte a acestui an, au fost contractate comenzi pentru muniţie şi armament în valoare de aproximativ 215 milioane de dolari americani, ceea ce va asigura desfăşurarea procesului de producţie în domeniul muniţiei şi armamentului până în anul 2019. Valoarea contractelor încheiate în prima parte a anului este aproximativ egală cu valoarea însumată a exporturilor din ultimii trei ani. Companii precum Uzina Mecanică Sadu S.A., Uzina Mecanică Cugir S.A., Fabrica de Arme Cugir S.A., Uzina Mecanică Mija S.A. şi Carfil Braşov S.A. vor atinge capacitatea maximă de producţie şi, în acelaşi timp, un grad mare de ocupare a forţei de muncă’, precizează ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, pe lângă livrările de armament şi muniţie, a fost finalizat Programul Puma Naval, prin care a fost realizată, în concepţie românească, cea mai complexă şi performantă platformă de arme realizată de industria naţională de apărare. De asemenea, au fost obţinute rezultate bune în domeniul produselor opto-electronice care au încorporat rezultatele cercetării, dezvoltării şi inovării proprii.

‘Companiile din industria de apărare se confruntă încă cu probleme ce ţin de existenţa unor arierate istorice, de existenţa unor tehnologii învechite, precum şi a unor active care nu mai au legătură cu producţia. Reprezentanţii sindicatelor au făcut propuneri privind creşterea preocupărilor vizând resursa umană, în special măsurile legate de întinerirea forţei de muncă. Reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale a prezentat unele programe de înzestrare ce urmează a fi derulate în viitorul apropiat, precum modernizarea fregatelor sau transportorul blindat 8X8, la care companiile din industria naţională de apărare vor trebui să fie pregătite să participe cu condiţia îndeplinirii cerinţelor operaţionale şi tehnice’, relevă comunicatul MECT.

În cadrul întâlnirii oficiale de la ministerul de resort au fost înaintate o serie de propuneri, una dintre acestea fiind realizarea unei ‘Reţele de comunicare de date pentru industria de apărare’ care să asigure transmiterea, în timp real, către reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului a principalilor indicatori economico-financiari ai tuturor companiilor, în vederea urmăririi şi corectării mai rapide a eventualelor abateri negative.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în ...
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...