Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,5%, în primele 9 luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 2,5%, în primele nouă luni ale anului, raportat la perioada similară din 2014, pe fondul creşterii industriei prelucrătoare cu 2,7%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 2,9%, informează, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 09 nov. 2015, 08:35
Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,5%, în primele 9 luni ale anului

‘Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital, cu 7,9%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 6,2%, industria bunurilor intermediare, cu 4% şi industria bunurilor de uz curent cu 2,3%. Scăderi s-au înregistrat în industria energetică, de 20,5%’, se menţionează în comunicat.

În septembrie 2015, cifra de afaceri din industrie pe total, piaţa internă şi piaţa externă, a urcat, în termeni nominali, cu 16,8% faţă de luna precedentă, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare cu 17,4%. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale majorări au înregistrat industria bunurilor de capital, cu 43,3%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 20,3%, industria bunurilor intermediare, cu 12,2% şi industria bunurilor de uz curent, cu 4,3%. În schimb, industria energetică a scăzut cu 8,8%.

În luna septembrie 2015, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 0,9%, ca urmare a creşterilor din industria prelucrătoare, cu 1,3%. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 11,3%.

Potrivit INS, pe grupe industriale, în septembrie 2015 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată, de 7,4%, industria bunurilor de capital, de 7,0%, industria bunurilor de uz curent, de 3,6% şi industria bunurilor intermediare, de 0,6%. În schimb, industria energetică a scăzut cu 27,8%.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...