Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4%, în primele şase luni – date INS

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali, cu 2,4%, informează vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 18 aug. 2023, 11:00
Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4%, în primele şase luni - date INS

În marja creşterilor consemnate s-au raportat procente pozitive în industria prelucrătoare (+3,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 14%, scrie Agerpres.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+12,1%), industria bunurilor de uz curent (+9,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-22,5%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,3%).

În iunie 2023, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, în iunie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 0,7%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-12,7%) şi industria prelucrătoare (-0,2%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat industria energetică (-47,4%) şi industria bunurilor intermediare (-3,3%), iar creşteri au fost în industria bunurilor de capital (+14,5%), industria bunurilor de uz curent (+5,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,6%).

Potrivit sursei citate, în iunie 2023, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, pe total, cu 5,7%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-6%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 2,7%.

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-14,1%), industria bunurilor intermediare (-6,9%), industria energetică (-6,5%), industria bunurilor de capital (-5,2%) şi industria bunurilor de uz curent (-2,2%).

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...