Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 0,5% în primele două luni din 2021. Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 2,8%

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) în termeni nominali a scăzut cu 0,5%, în intervalul 1 ianuarie - 28 februarie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri. Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 2,8%, în primele două luni din acest an comparativ cu perioada similară din 2020.
AGERPRES - mie, 14 apr. 2021, 10:12
Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 0,5% în primele două luni din 2021. Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 2,8%

INS menţionează că această evoluţie a avut loc ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-0,6%). Industria extractivă a crescut cu 2,1%.

Pe marile grupe industriale, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (-27,1%) şi industria bunurilor de uz curent (-5,0%). Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,2%), industria bunurilor intermediare (+5,4%) şi industria bunurilor de capital (+0,7%).

Cifra de afaceri din industrie în februarie 2021, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe total cu 5,8% datorită creşterii înregistrate în industria extractivă (+6,5%) şi în industria prelucrătoare (+5,8%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,6%), industria bunurilor intermediare (+9,2%), industria bunurilor de uz curent (+6,5%) şi industria bunurilor de capital (+5,3%). Industria energetică a scăzut cu 13,4%.

De asemenea, cifra de afaceri din industrie în luna februarie 2021, faţă de luna februarie 2020, a scăzut pe ansamblu cu 0,4%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-0,6%). Industria extractivă a crescut cu 8,4%.

Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria energetică (-27,5%) şi industria bunurilor de uz curent (-3,7%). Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,0%) şi industria bunurilor intermediare (+5,2%). Industria bunurilor de capital a rămas la acelaşi nivel.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 2,8% în primele două luni din 2021

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 2,8%, în primele două luni din acest an comparativ cu perioada similară din 2020, informează Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, comenzile noi din industria prelucrătoare în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2021, comparativ cu intervalul 1 ianuarie – 29 februarie 2020, au crescut pe ansamblu cu 2,8% datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+24,4%) şi în industria bunurilor intermediare (+10,2%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 11,7%. Industria bunurilor de capital a rămas la acelaşi nivel.

Comenzile noi din industria prelucrătoare în luna februarie 2021, comparativ cu luna precedentă, au crescut pe ansamblu cu 5,6% datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (+9,5%) şi în industria bunurilor de capital (+5,1%).

Scăderi au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-5,2%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,9%).

De asemenea, comenzile noi din industria prelucrătoare în luna februarie 2021, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut pe ansamblu cu 3,1% datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,6%), industria bunurilor intermediare (+12,0%) şi în industria bunurilor de capital (+0,4%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 14,0%.

 

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...