Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 9,8% în primele 9 luni (INS)

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a urcat cu circa 10%, ca serie brută, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, pe fondul creşterii vânzărilor de produse nealimentare, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
Economica.net - lun, 06 nov. 2017, 09:24
Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 9,8% în primele 9 luni (INS)

În intervalul ianuarie – septembrie 2017, ca serie ajustată, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat cu 8,8%, în special datorită rezultatelor pozitive din vânzările de produse nealimentare (+13,1%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,4%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,6%).

Pe de altă parte, volumul afacerilor ca serie brută a crescut cu 9,8% în primele nouă luni din acest an, ca urmare a vânzărilor de produse nealimentare (+12,5%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,8%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,6%).

Potrivit INS, în septembrie 2017 vs septembrie 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a înregistrat un salt 13,7% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+17,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+11,1%).

Totodată, cifra de afaceri, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a consemnat în aceeaşi perioadă de referinţă o creştere cu 12,9%. În această marjă, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 18,8%, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate – cu 14%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun -cu 9,1%.

Datele INS relevă, în acelaşi timp, că, în luna septembrie a acestui an faţă de luna anterioară, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 4,9%, din cauza diminuării comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-1,9%).

Pe de altă parte, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 0,5%, cel mai mult contribuind la acest segment vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%) şi vânzările de produse nealimentare (+0,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,3%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...