Cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,2% în primele cinci luni – INS

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele cinci luni din acest an, faţă de perioada 1 ianuarie -31 mai 2018, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,2%, respectiv cu 7,1%, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - joi, 04 iul. 2019, 06:12
Cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,2% în primele cinci luni - INS

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul din primele cinci luni ale anului, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a înregistrat o creştere cu 7,2% datorită majorării vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul a înregistrat o creştere cu 7,1% datorită avansului vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%).

Datele INS arată că volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2019, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,7% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,4%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 4,1%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2019, comparativ cu luna precedentă a scăzut pe ansamblu cu 0,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-4,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,9%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1,2%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2019, comparativ cu luna mai 2018 a înregistrat o creştere cu 3,9% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2019, comparativ cu luna mai 2018, a înregistrat o creştere cu 3,7%, datorită creşterilor din vânzările de produse nealimentare (+7,9%) şi din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,8%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către alegerea cadourilor perfecte pentru colegii de la muncă și partenerii de......
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub ...