Cîmpeanu: 27.000 de elevi şi peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, infectaţi cu SARS-CoV-2

Un număr de 27.000 de elevi şi peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ sunt infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
AGERPRES - mie, 02 feb. 2022, 15:58
Cîmpeanu: 27.000 de elevi şi peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, infectaţi cu SARS-CoV-2

„Ultimele raportări arătau că sunt 27.000 de elevi infectaţi şi sunt peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ. Deci era vorba de un procent de sub 1% din perspectiva copiilor şi era un procent de aproape 3% din perspectiva angajaţilor din învăţământ”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

Potrivit lui Cîmpeanu, nu este necesară o revizuire a regulii conform căreia clasele trec în sistem online la apariţia a trei cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. El a oferit exemplul Franţei, unde nu se trece în online „nici măcar la apariţia unui număr de şapte, opt sau zece elevi infectaţi” în aceeaşi clasă.

„În România, pe baza unor considerente epidemiologice ce ţin de rata de vaccinare, ce ţin de nivelul de respectare a regulilor, ce ţin de mai mulţi factori, s-a decis că, totuşi, este o măsură necesară, cu atât mai mult cu cât definiţia unui focar se referă exact la apariţia a trei cazuri. Deci, conform legislaţiei din România, dacă ai trei cazuri în aceeaşi clasă, pot fi asimilate unui focar şi dacă este un focar este firesc să suspendăm activitatea. Este un lucru pe care l-am agreat împreună cu Misterul Sănătăţii, se păstrează acea regulă”, a explicat ministrul.

El a amintit că ziua de joi este ziua de referinţă privind modul de desfăşurare a cursurilor în săptămâna ce urmează, în funcţie de gradul de ocupare la nivel judeţean a paturilor destinate pacienţilor COVID.

 

Cîmpeanu: 18,5 milioane de teste COVID vor fi repartizate şcolilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat că miercuri dimineaţă a fost transmisă Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) repartizarea pe inspectorate şcolare judeţe pentru 18,5 milioane de teste de salivă, care se adaugă rezervei existente deja în şcoli.

„Ziua de joi este ziua de referinţă din perspectiva numărului de paturi ocupate din paturile destinate pacienţilor cu COVID. Această situaţie este făcută publică de către Ministerul Sănătăţii şi generează modul de funcţionare pentru întreaga săptămâna viitoare. Aşteptăm şi noi ziua de joi, de mâine, pentru a vedea dacă vreun judeţ din România a atins pragul de 75%. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci şcolile şi grădiniţele din acel judeţ vor intra în sistem online, din păcate, până când rata de ocupare a paturilor va ajunge, subliniez, la 70%, nu la 75%. Dar aşteptăm ziua de mâine, să vedem dacă este vreun judeţ în această situaţie”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„În această dimineaţă, Ministerul Educaţiei a transmis către IGSU repartizarea pe inspectorate şcolare judeţe pentru un număr de 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în şcolile din România. Deci, există teste. Mizăm pe responsabilitatea administrării acestor teste şi pe corectitudinea raportării. Am constatat o îmbunătăţire clară a procesului de testare şi de raportare a rezultatelor testelor”, a arătat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

El a evidenţiat că aceste teste de salivă au o precizie de 66%, în condiţiile în care au fost confirmate, prin testare PCR, 2.000 de teste dintr-un total de 3.000.

„În ultimele zile, din 5.000 de teste de salivă pozitive, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar din aceste 3.000, 2.000 au fost confirmate, iar 1.000 au fost infirmate prin teste PCR. Deci, dacă vreţi să raportăm 2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de teste, înseamnă că rata care demonstrează precizia acestor teste pe bază de salivă este de 66%. (…) Asta arată că nivelul de înţelegere a importanţei testării a crescut, iar corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut”, a precizat el.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că nu are informaţii despre o posibilă renunţare la utilizarea testelor de salivă, în condiţiile în care testele cu exudat nazal sau faringian au fost utilizate doar în proporţie de 2%.

„Nu am această informaţie a ipotezei de renunţare la testare. Eu ştiu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinţilor, profesorilor, a întregului sistem – aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunţa la testare pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranţă sanitară în şcoli? (…) Vă reamintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal sau faringian care au fost la dispoziţia şcolilor şi care au fost utilizate în procent de 2%. Deci, au fost respinse de elevi şi de părinţi”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul benzinei, astfel că diferența de preț dintre cei doi carburanți a......
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...