Cîmpeanu: Devine o problemă de securitate naţională modul în care gestionăm sistemul de învăţământ. Cele mai importante declaraţii de la Ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a atras, marţi, atenţia asupra pierderilor şi dezechilibrelor din învăţământ, arătând că devine o problemă de securitate naţională modul în care se va reuşi gestionarea sistemului educaţiei. Cîmpeanu a explicat, referindu-se la durata anului şcolar, că elevii din Germania fac cu doi ani şi jumătate mai multă şcoală faţă de cei din România, subliniind, în context, faptul că "pentru şcoală e nevoie de timp".
AGERPRES - mar, 13 apr. 2021, 13:53
Cîmpeanu: Devine o problemă de securitate naţională modul în care gestionăm sistemul de învăţământ. Cele mai importante declaraţii de la Ministrul Educaţiei

„Pierderile sunt foarte diferite de la o zonă la alta, de la o şcoală la alta, de la o clasă la alta şi ştim cu toţii, şi de la un elev la altul în funcţie de nivelul lui de pregătire, de acces la informaţie, la tehnologie şi foarte multe alte lucruri. Dezechilibrele erau foarte mari în România, le ştim cu toţii. (…) Devine o problemă nu de importanţă naţională, ci de securitate naţională modul în care vom reuşi să gestionăm sistemul educaţiei”, a spus ministrul, într-o conferinţă organizată în cadrul Campaniei naţionale „Vaccinare şi testare pentru învăţare”.

Potrivit acestuia, rata de părăsire timpurie a şcolii situează România pe ultimele locuri din Europa, scrie Agerpres.

„Rata de părăsire timpurile a şcolii ne situează pe ultimele locuri din Europa şi mai avem o specificitate asupra cărora s-au aplecat mai puţin, anume diferenţele foarte mari dintre urban şi rural. Dacă în ţările membre OECD media este între 10 şi 11%, cu 10% rată de părăsire în urban, 11% în rural, (…) în România suntem între 5% în urban şi 25% în rural. Deci o altă specificitate despre care nu vorbim prea des. Aceste lucruri se acutizează. Aceste lucruri (…) au fost acutizate. După ce că aveam diferenţe mari, pandemia a accentuat şi mai mult aceste diferenţe. E momentul să ne trezim cumva, că dacă nu ne trezim pandemia ar putea să însemne ceea ce nu ne dorim niciunul dintre noi: o lovitură de graţie dată unui sistem de educaţie şi aşa suferind”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Elevii din Germania fac peste doi ani de şcoală mai mult decât cei români

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine, referindu-se la durata anului şcolar, că elevii din Germania fac cu doi ani şi jumătate mai multă şcoală faţă de cei din România, subliniind, în context, faptul că „pentru şcoală e nevoie de timp”.

„În afară de Albania nu ştiu să fie vreun alt stat cu o durată mai scurtă a cursurilor. Sunt 156 de zile în Albania, 168 în România. În Danemarca şi Italia cu 200 de zile de şcoală. Gândiţi-vă că în Germania sunt 42 de săptămâni. Dacă nu vi se pare mare diferenţa între 34 de săptămâni la noi şi 42 de săptămâni în Germania vă spun eu: diferenţa de 8 săptămâni pentru 12 ani de învăţământ preuniversitar înseamnă că un elev din Germania face cu doi ani şi jumătate aproape mai mult decât un elev din România. Doi ani şi jumătate de şcoală mai mult. Sigur, în Albania face cu doi ani şi jumătate de şcoală mai puţin decât în România. (…) Am auzit ieri un punct de vedere – vrem calitate, nu cantitate. Dacă cineva îşi imaginează că se poate face şcoală într-o săptămână pe lună, îl invit să aducă argumente. Pentru şcoală e nevoie de timp”, a spus ministrul într-o conferinţă organizată în cadrul Campaniei Naţionale „Vaccinare şi testare pentru învăţare”.

Totodată, Cîmpeanu a menţionat că nu a înţeles niciodată trecerea în învăţământul preuniversitar la semestre, care a presupus reducerea numărului de evaluări, scrie Agerpres.

„Eu, personal nu am înţeles niciodată trecerea în învăţământul preuniversitar la semestre. (…) Nu spun că e rea, nu am înţeles-o eu, nu am înţeles ce avantaje are. Nu am înţeles ce avantaje are să renunţăm la evaluări, evaluarea fiind un element de bază în procesul didactic. În loc să avem de trei ori evaluări, am avut de două ori evaluări. (…) Sistemele alea de educaţie către care ne uităm noi cu admiraţie au evaluări săptămânale, lunare şi finale. Nu există săptămână în care elevii să nu aibă o evaluare. (…) O să o să lansez ca temă de gândire doar, ea va fi lansată şi public în dezbatere cel mai târziu în toamna acestui an şi eu, cel puţin, voi asculta cu mare interes opiniile specialiştilor, experţilor în ştiinţele educaţiei. (…) Sunt argumente pro, sunt argumente contra (…) şi le lansăm în dezbatere în aşa fel încât să vedem, într-un moment de cumpănă, pentru că asta este ceea ce traversăm acum în educaţie, ca să nu mă exprim către alte domenii, este un moment de cumpănă, să vedem care sunt deciziile cele mai bune în interesul elevilor şi al sistemului de educaţie. Este una din propuneri, coroborată cu extinderea duratei cursurilor”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Programul de ore remediale se va extinde şi pe parcursul anului şcolar 2021 – 2022

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, la Ploieşti, că programul de ore remediale va fi extins şi pe parcursul întregului an şcolar 2021 – 2022, pentru recuperarea pierderilor educaţionale înregistrate pe fondul pandemiei.

„Astăzi, (…) Ministerul Educaţiei va propune în legea de aprobare a ordonanţei prin care s-a instituit acest program de ore remediale extinderea acestui program care, în momentul în care vorbim, este valabil pentru semestrul 2 din anul şcolar 2020 – 2021, deci doar în semestrul ăsta. Conştientizând nevoia de recuperare a pierderilor educaţionale, acest program se va extinde şi pe parcursul întregului an şcolar 2021 – 2022”, a spus ministrul, într-o conferinţă organizată în cadrul Campaniei naţionale „Vaccinare şi testare pentru învăţare”.

Cîmpeanu a precizat că propunerea în acest sens va fi făcută în Comisia de învăţământ din Senat, , scrie Agerpres.

„Exact la ora la care vorbim, sunt comisiile de învăţământ din Parlament – şi la Camera Deputaţilor şi la Senat. Propunerea va fi făcută la Senat”, a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, niciun sistem de educaţie din lume nu a fost pregătit pentru această perioadă de criză sanitară, în care pierderile înregistrate sunt mari şi foarte mari.

„Această perioadă de criză pentru care nu numai sistemul de educaţie din România nu a fost pregătit, niciun alt sistem din lume – nici măcar din ţările cele mai avansate, către care ne uităm cu admiraţie – nu au făcut faţă acestei perioade. Pierderile sunt mari şi foarte mari”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a menţionat că apreciază efortul depus în această perioadă de cadrele didactice, care nu erau pregătite pentru sistemul de predare online, total diferit de cel clasic.

„Activităţile didactice au început şi finalitate. Evaluare, examinare. Îmi spune cineva că am avut evaluare, examinare relevantă? Că poate garanta cine a răspuns din spatele ecranului, atâta vreme cât noi am avut reticenţă şi la a cere să lucreze cu camera video deschisă? Toate aceste lucruri au generat pierderi. Pierderile sigur că se încearcă să fie recuperate prin programul naţional de ore remediale”, a mai spus ministrul.

Cîmpeanu consideră că rezultatele înregistrate la simularea pentru examenul de Bacalaureat arată că atât elevii, cât şi profesorii s-au pregătit în acest sens, rata de promovare fiind mai mare cu unu – două procente în raport cu cea din anii 2016 – 2018.

„Este extraordinar de important să ne putem întoarce la şcoală atunci când situaţia epidemiologică va permite cu prezenţă fizică. (…) Nu spun că după ce vom fi încheiat această pandemie ne vom întoarce la exact acelaşi stil pe care l-am lăsat în martie 2020. Nu ne vom întoarce la acelaşi stil. Că vrem sau că nu vrem, că ne place sau nu ne place, partea de predare online, partea de digitalizare a educaţiei, va fi mult mai accentuată după ce vom fi încheiat această criză sanitară. Ăsta este un lucru bun, dacă vom şti să îl aplicăm cum trebuie şi acolo unde trebuie”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Orice şansă de a depista cazuri pozitive e bine-venită pentru a se putea lua măsuri în unităţile de învăţământ

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, la Ploieşti, că pledează pentru testare în unităţile de învăţământ, orice şansă de a depista cazurile pozitive de infectare cu noul coronavirus fiind bine-venită pentru a putea fi luate măsurile adecvate.

„Testarea este una dintre măsurile care pot ajuta la ţinerea sub control. Şi pentru testare (…) am pledat, pledez şi voi pleda, cu orice fel de mijloace care sunt relevante. (…) Atâta vreme cât există teste de mai multe feluri a căror relevanţă depăşeşte 90%, eu cred că trebuie să fie folosite. Orice şansă de a depista cazuri pozitive este bine-venită pentru a se putea lua măsurile care se impun pentru a contribui la protecţia sanitară în unităţile de învăţământ”, a spus ministrul, într-o conferinţă organizată în cadrul Campaniei naţionale „Vaccinare şi testare pentru învăţare”.

Totodată, acesta a subliniat importanţa respectării măsurilor de protecţie în unităţile în învăţământ, făcând referire la purtarea măştii, păstrarea distanţei „adecvate”, aerisirea spaţiilor şi respectarea regulilor de igienă.

Vaccinarea este un act voluntar şi de responsabilitate; eu nu am niciun fel de rezervă pentru niciun tip de vaccin

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că vaccinarea este un act voluntar, dar şi unul de responsabilitate, arătând că în familia sa sunt trei cadre didactice, toate fiind imunizate împotriva noului coronavirus.

„Vaccinarea este singura soluţie, cred că pentru oricine are un raţionament logic (…), pentru a încheia, rezolva această criză sanitară. (…) Vaccinarea este un act voluntar (…) şi este un act de responsabilitate. Înţelegem foarte bine, sunt colegi care au afecţiuni de ordin medical care îi împiedică să se vaccineze. Înţelegem şi reticenţele, reticenţe pe fond şi reticenţe generate de tot ceea ce se promovează în ultimul timp vizavi de un anumit tip de vaccin”, a spus ministrul, într-o conferinţă organizată în cadrul Campaniei naţionale „Vaccinare şi testare pentru învăţare”.

În context, acesta a precizat că nu are niciun fel de rezervă pentru niciun tip de vaccin anti-COVID, în familia sa fiind trei cadre didactice care s-au vaccinat atât cu serul de la Pfizer, cât şi cu AstraZeneca.

„În familie, suntem trei cadre didactice. Am fost patru, unul a trecut într-o altă dimensiune. Ne-am vaccinat şi cu Pfizer, şi cu AstraZeneca, cu ce a fost. Eu, personal, (…) nu am niciun fel de rezervă şi nu am niciun fel de rezervă pentru niciun tip de vaccin. Beneficiile sunt, fără doar şi poate, mult mai importante decât eventualele riscuri”, a precizat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a subliniat importanţa respectării regulilor în unităţile în învăţământ – purtarea măştii, distanţa adecvată, aerisirea spaţiilor, respectarea regulilor de igienă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...