1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

Români vs. bănci

EXCLUSIV: Cinci angajaţi de la Volksbank sunt urmăriţi penal pentru abuz împotriva clienţilor

Mai mulţi angajaţi ai băncii Volksbank se află sub urmărire penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, respectiv pentru complicitate la această infracţiune.

09 oct, 2012 | | ECONOMICA.net

Un client al Volksbank a depus plângere penală împotriva băncii şi a angajaţilor acesteia în anul 2010, invocând faptul că banca a aplicat deliberat greşit prevederile Ordonanţei 50/2010.

Legea obliga banca să elimine din contractele de credit comisionul de risc. Volksbank, la fel ca alte bănci, a ales să redenumească aceast comision în comision de administrare, deşi legea interzicea introducerea de noi comisioane, şi ar fi emis un act adiţional la contractul de credit, pe care clientul nu l-a semnat şi pe care Volksbank ar fi refuzat să îl anuleze, susţine clientul. Banca, de asemenea, în ciuda celor precizate în contractul de credit, ar fi modificat dobânda din fixă în variabilă, adaugă autorul plângerii.

Clientul a notificat banca asupra acestor nereguli şi a refuzat să mai plătească comisionul de risc, dar a plătit restul ratei lunare, astfel că banca a trimis notificare la Biroul de Credit, şi mai multe adrese la angajator, care, de altfel, nu avea nicio calitate în contractul de credit. De asemenea, acesta mai reclamă şi faptul că banca a modificat dobânda fixă din contract în dobândă variabilă, printr-un act adiţional nesemnat de către client, după intrarea în vigoare a OUG 50/2010.

În acest an, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a dispus începrerea urmăririi penale a mai multor angajaţi ai băncii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, respectiv pentru complicitate la această infracţiune, lucru comunicat oficial de către Parchet, la cererea ECONOMICA.NET.

Potrivit informaţiilor noastre, au statutul de învinuiţi cinci angajaţi ai băncii, care ocupă funcţii ce variază de la ofiţer de credite la şef de departament sau şef de sucursală.

Reprezentanţii Volksbank spun că angajaţilor nu li s-a adus la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală şi că au mai existat cazuri în care clienţi au depus plângeri penale împotriva băncii.

"Nu este primul caz in care clienţii recurg la asemenea mijloace de presiune. Şi este clar că despre 'presiune' este vorba atunci când clienţii consideră ca 'fapt penal' trimiterea de către bancă a unei scrisori de somaţie pentru plata datoriilor. În toate cazurile de până acum, investigaţiile s-au finalizat cu neînceperea urmăririi penale, cum era şi firesc", spun oficialii băncii.

Volksbank este banca cu cele mai multe procese pierdute în faţa clienţilor din România, după ce aceştia au acţionat în civil banca şi au reclamat existenţa mai multor clauze abuzive în contractele de credit. Doar în 2011, potrivit datelor oficiale furnizate de bancă în raportul anual, existau 2.638 de litigii cu clienţii bazate pe legile referitoare la protecţia consumatorilor. Şi tot anul trecut clienţii au primit 751 de decizii definitive şi irevocabile în favoarea lor.

Acesta este însă prima plângere penală împotriva Volksbank care ajunge în stadiul de urmărire penală. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi în instanţă, angajaţii Volksbank riscă o pedeapsă cu închisoarea de la de la 6 luni la 3 ani, potrivit articolului 246 din Codul penal.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO