1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Cinci bănci cer insolvenţa Căilor Ferate bulgare

Cinci bănci comerciale s-au adresat unei curţi de arbitraj din Londra pentru a cere declanşarea unei proceduri de insolvenţă a holdingului bulgar de transport feroviar BDZ, scrie luni cotidianul sofiot Trud, citând surse din Ministerul Transporturilor de la Sofia.

05 feb, 2013 | Agerpres

Cele cinci bănci au acordat holdingului un credit de 120 de milioane de euro, dar de mai multe luni BDZ nu plăteşte ratele. Este vorba de două bănci franceze şi câte una din Austria, Belgia şi Bulgaria.

Banca bulgară First Investment Bank este printre cele patru companii rămase în cursa pentru privatizarea companiei bulgare de transport feroviar de marfă BDZ Cargo. Cumpărătorul trebuie anunţat în luna martie, iar printre candidaţi este şi compania Grup Feroviar Român (GFR), care este de altfel şi singurul candidat strategic.

Cererea de insolvenţă este un adevărat şoc pentru că printre activele pe care creditorii le au în garanţie sunt şi 1.500 vagoane de marfă. Acestea sunt de fapt toate vagoanele bune ale societăţii BDZ Cargo, întrucât celelalte necesită o renovare şi modernizare. Ziarul afirmă că datoriile BDZ se ridică la peste 360 de milioane de euro şi depăşesc valoarea activelor.

Ministrul bulgar al transporturilor, Ivailo Moskovski, a declarat recent că privatizarea transportului feroviar de marfă va fi considerată un succes dacă guvernul reuşeşte să primească 200 de milioane de leva (puţin peste 100 de milioane de euro). În noiembrie 2012 a fost lansată a două procedură de privatizare a BDZ Marfă, după ce prima procedură a eşuat din cauza lipsei de interes cauzate, cel mai probabil, de criteriile prea exigente.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO